Gemeente gooit voorlopig deur dicht voor nieuwe flitsbezorgers en supermarken in binnenstad

Geen ruimte meer voor voetgangers, laat staan voor iemand met een scootmobiel, in de Oosterstraat

Voor de periode van sowieso één jaar mogen nieuwe flitsbezorgdiensten en grote supermarkten zich niet meer vestigen in de gemeente Groningen. Daarnaast gaat diezelfde gemeente in gesprek met Flink, Gorillas en Getir over de overlast door geparkeerde fietsen, afval en bikers die denken dat ze op hun elektrische fietsen Bauke Mollema zijn.

De verantwoordelijke wethouder, Roeland van der Schaaf, is niet over één nacht ijs gegaan bij het nemen van deze beslissing. “Het bevriezen van nieuwe vestigingen is een zwaar middel,” aldus de PVDA’er. “Je kunt daar van alles van vinden. Het loopt goed met deze bedrijven, maar de toename is zodanig dat het onbeheersbaar wordt.”

Overlast voor visueel beperkten en scootmobielen

Iedereen die bijvoorbeeld wel eens door de Oosterstraat fietst of loopt zal het opgevallen zijn. Voor het magazijn van Flink staan soms wel tientallen fietsen. Een doorn in het oog van veel omringende ondernemers, die het niet prettig vinden voor het aanzien van de winkel- en horecastraat. Daarnaast ondervinden mensen met een visuele beperking of in een scootmobiel grote overlast. Dit is in de Oude Ebbingestraat bij Gorillas overigens niet heel veel beter.

De kenmerkende roze bezorgtassen van Flink (Foto: ANP)

Vanochtend nog rolde een bericht onze inbox in van een Stadjer die gisteravond met scootmobiel niet anders kon dan de stoep af en het asfalt van de Oosterstraat op. Tegen de richting in. Natuurlijk net wanneer er politie staat te controleren. Die waren gelukkig schappelijk, maar het geeft aan dat de openbare ruimte onder druk staat waar bezorgdiensten gevestigd zijn.

‘De grens is bereikt’

Groningen staat momenteel landelijk volgens de wethouder in de ’top drie’ als het gaat om flitsbezorging. Hij en de gemeente zijn overigens niet tegen (flits)supermarkten. “Maar er is veel overlast. Amsterdam en Rotterdam hebben al zoiets vergelijkbaars gedaan.” Ook kijkt de gemeente kritisch naar de komst van supermarkten in het centrum, wat ook voor logistieke problemen zorgt. “Het laden en lossen door de grote vrachtwagens is ook hinderlijk. De grens is bereikt.”

Psst, hier meer afleiding: