Gemeente Groningen verplaatst Akerk – Verhuizing van de eeuw

Akerk

Een brief van Gemeente Groningen op de mat, het gebeurt vaker. Maar ditmaal komen ze met een wel hele bijzondere boodschap: plannen voor de nieuwe verblijfsplek voor de Akerk. Wordt dit de verhuizing van de eeuw?

’t Is namelijk nogal een gevaarte, die Akerk. Beeldschoon, maar groot, log en totaal ongeschikt om in z’n geheel op te takelen en ergens anders te droppen. Dus wat dan? Steen voor steen afbreken en daarna als het meest ingewikkelde IKEA-bouwpakket ooit weer ergens anders opbouwen? Klinkt als de ultieme relatietest.

Verblijfsplek?

Oké, natuurlijk is dit niet wat het lijkt. Onze Akerk, een van de meest iconische gebouwen van Stad, blijft lekker staan. Niks geen verhuizing, ja. Gemeente Groningen is alleen een beetje vaag in haar communicatie, meer niet. Het gaat namelijk om het stukje groen achter de Akerk.

Dat plantsoentje wordt straks een ‘verblijfsplek’. Een soort spot waar het fijn is om te hangen, een potje schaak te spelen of te genieten van de stad. Kortom: een upgrade. Zoals ook de Astraat al een facelift heeft gehad. Het is allemaal onderdeel van de herinrichting van de binnenstad om het centrum van Groningen een stuk toegankelijker te maken voor voetgangers en fietsers.

Daarom presenteren ze woensdag 14 februari de voorlopige plannen voor deze zogenaamde verblijfsplek. Die kun je trouwens gewoon bekijken tussen 18:30 en 20:30 bij het Gedempte Zuiderdiep numero 98.

En omdat ‘ie zo mooi is, hieronder nog een verzameling foto’s van Der Aa-kerk door Joram Krol Photagraphy.

Tot slot: zevenentwintigjarige Mike, bedankt voor de tip!

Ga het gesprek aan ( comments)