Gemeente klaagt over weinig studenten-woonruimte. Maar laat zelf dagelijks kamers verdwijnen

De gemeente heeft een plaat voor de kop. Groter dan Rottumerplaat. Gister waarschuwde wethouder Van der Schaaf op RTV Noord voor te weinig woningen voor studenten. Hij voorziet grote problemen, zeker in de piekperiode aan het begin van het nieuwe schooljaar.

Daarom zegt de wethouder alvast tegen nieuwe studenten: “Kom niet naar Groningen als je geen kamer hebt.” De kans dat de student in de noodopvang of zelfs op straat belandt is namelijk groot. Voor komend schooljaar realiseert de gemeente weliswaar weer 260 noodopvangplekken, maar de verwachting is dat het te weinig is. Meer noodopvang regelen is echter ook een moeilijk verhaal. “Daar ben ik niet optimistisch over”, aldus de wethouder op Noord. “We hebben een serieus probleem in Nederland, omdat we bijvoorbeeld ook vluchtelingen en statushouders moeten opvangen. Er is gewoon weinig ruimte beschikbaar.”

Rottumerplaat voor de kop

Diezelfde gemeente laat echter dagelijks kamers verdwijnen uit de al oververhitte verhuurmarkt in Stad. Daar schrijven we al jaren met stijgende verbazing en woede over. In 2019 constateerde we dat elke dag kamers verdwijnen uit de overspannen woonmarkt. Van begin september dat jaar tot en met halverwege oktober ging het om 51 verdwenen kamers. Twee jaar later in mei 2021 schreven we dat die shit nog steeds volop aan was. Van begin maart tot begin mei verdwenen 45 kamers uit het aanbod. En dat is nog steeds volop gaande. Alleen al in deze maand zijn vergunningsaanvragen gedaan (en geaccordeerd) voor het laten verdwijnen van vijftien kamers in Groningen. De ervaring leert dat al die aanvragen gehonoreerd worden.

Ding is dat veel verhuurders hun pand (willen) laten ombouwen van tien kamers naar bijvoorbeeld acht zelfstandige studio’s. Of van vijf kamers naar drie zelfstandige studio’s. Daar krijgt de verhuurder namelijk meer knaken voor met dank aan de huursubsidie. Hypothetisch en platgezegd: voor vijf kamers ontvangt de verhuurder 2.000 euro. Als hij daar vier studio’s van maakt kan hij er meer voor vangen, tegen de 3.000 zelfs. En die duizend euro extra wordt ook nog eens gelapt door de belastingbetaler.

Huursubsidie als perverse prikkel

Dat zit zo: voor een zelfstandige woonruimte kan de huurder huursubsidie aanvragen. Maar dan moet de woning wel zelfstandig zijn. Dat betekent: een eigen douche, keuken, wc en voordeur. Dat valt te regelen. Zelfs in kamers. Met een beetje wilskracht en fantasie worden slaapkamers volgestouwd met een keuken, toilet en douche en patsboem het is een zelfstandige woning die in aanmerking komt voor huursubsidie. Die subsidie is bedoeld voor gezinnen die anders geen woning kunnen huren. Erg belangrijk. Maar in deze gevallen is het een hele perverse prikkel.

De huiseigenaar vergoelijkt doorgaans dit proces met het verhaal dat de moderne student meer comfort wil. Dat hij slechts voldoet aan de vraag. Maar de vraag is of dat zo is. De kans is namelijk groot dat de student graag een eigen keukentje en douche wil omdat het hem geen extra geld kost ten opzichte van de kamer. Het verschil wordt immers gelapt door de belastingbetaler en zo is het winnen voor de verhuurder en huurder. En verliezen voor de nieuwe student die geen kamer kan vinden omdat ze met bosjes verdwijnen. En dat allemaal dankzij de perverse huursubsidieprikkel en de gemeente die kwistig zulke aanvragen goedkeurt, ondanks dat eind vorig jaar een motie werd ingediend om hier een einde aan te maken.

Psst, hier meer afleiding: