Gemeente koopt parkeergarage Haddingestraat: minder auto’s en meer ruimte voor leven en fietsen

Een verkeersopstopping in de Haddingestraat door de parkeergarage. Foto: archief

Het is veel Stadjers, vooral degenen die in het centrum wonen, een doorn in het oog. Auto’s en parkeergarages midden in het historische centrum van onze mooie stad. En voor de ander is het juist het gemak van je auto kunnen parkeren op een steenworp afstand van de Vismarkt. Toch lijkt de trend onomkeerbaar. De auto’s moeten het centrum uit. Daarom sluit de parkeergarage aan de Haddingestraat.

Tenminste, dat lees je tussen de regels door in het voorstel van de wethouders die hierover gaan. De gemeente Groningen koopt de stalling voor 3,5 miljoen euro van Interparking. Het is nog niet precies duidelijk wat de nieuwe bestemming wordt, maar een grote fietsenstalling behoort tot de mogelijkheden. Een beetje opknappen kan daar sowieso geen kwaad, want het is een behoorlijk verpauperde bende.

‘Middeleeuws stratenpatroon’

Het schrappen van de parkeergarage komt niet uit de lucht vallen. Vlak voor de opening van de nieuwe parkeergarage bij het Forum in 2019 werd afgesproken dat de gemeente Groningen de voorziening in de Haddingestraat in 2029 kon aankopen. In overleg met eigenaar Interparking is afgesproken dit vervroegd te doen, zodat auto’s daar over vier jaar niet meer welkom zijn.

“Ze hadden dit al aangekondigd’,” zegt Pieter van der Burgh, woordvoerder van Buurtvereniging Het A-Kwartier. “Mooi dat ze bij de gemeente ook doen wat ze zeggen. De binnenstad is niet langer berekend op veel autoverkeer. Zeker niet in ons middeleeuwse stratenpatroon.” Het idee van de gemeente om de parkeergarage na sluiting te gebruiken als een grote fietsenstalling juicht Van der Burgh toe. “Het aantal fietsen dat in de binnenstad wordt weggezet is enorm. Daar moeten grootschalige voorzieningen voor komen.”

Meer ruimte, minder overlast

De gemeente probeert al jaren om bezoekers aan de binnenstad met openbaar vervoer te laten komen, bijvoorbeeld vanaf de grote P+R terreinen buiten Stad. Bewoners klagen al langer over parkeer- en geluidsoverlast in de toch al beperkte openbare ruimte. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) is het met hen eens. “Al dat ‘zoekverkeer’ door de straten is hopeloos.” Op dus naar meer ruimte, gezondere lucht en minder overlast.

Psst, hier meer afleiding: