Gemeente maait hele velden met bloemen weg omdat het nou eenmaal beleid is

Ze zijn onmisbaar. De helden van Stadsbeheer. In de winter strooien ze bij sneeuw en ijzel de wegen. In de lente en zomer zorgen ze ervoor dat het gras er als een biljartlakentje bijligt. Maar er klinkt ook regelmatig kritiek op het zogenaamde maaibeleid in stad.

Er gaan steeds meer stemmen op om in mei helemaal niet te maaien. Dat is namelijk beter voor de bloemetjes en de bijtjes. Door juist in deze maand de boel even een paar weekjes de boel te laten leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken. Tenminste, dat beweert de Bijenstichting.

Om de twee weken

De gemeente Groningen kent ecologisch beheerde gebieden, dus er wordt echt serieus nagedacht over en voor de insecten. Dikke prima. Maar moeten dan de rest van de groenstroken om de twee weken gemaaid worden? En dat natuurlijk altijd om 07:30 uur in de ochtend wanneer de gemiddelde Stadjer nog z’n roes ligt uit te slapen. Maar dat terzijde.

Mei maai niet

In mei moet je gewoon niet maaien. Daar komt het op neer. Maar de gemeente wil op Twitter niet inhoudelijk reageren op specifieke klachten en vragen. Ze verwijst simpelweg gewoon door naar het beleid en daar moeten de Stadjers het mee doen. Puchrocker is er maar wat verdrietig om: “De tranen sprongen me in de ogen bij het uitlaten van de hond. Op de linkerkolom stonden gisteren nog twee bloemenperken. Echt hoor wat is dit toch voor een natuurvernietiging? Geen bloemen=geen bijen.”

Actie

Iemand anders noemt het beleid van de gemeente ‘het gemeentelijk biljartlaken syndroom’ en een ander vraagt zich af wat de keuzes van de gemeente waard zijn. Want zijn de ecologisch beheerde gebieden niet een beetje voor de bühne, wanneer je de rest van de stad kort- en kapotwiekt. Op sociale media klinkt ondertussen de oproep tot actie.

Foto header via Puchrocker

Psst, hier meer afleiding: