Gemeente stelt alsnog een vaarverbod in ter bevordering van ijsgroei op de diepen

Het stadhuis is overstag: er komt toch een vaarverbod op de diepen in Stad om de ijsgroei te stimuleren. In de loop van morgen gaat het verbod in, meldt wethouder Paul de Rook zojuist.

Vandaag heeft het stadhuis overleg gehad over de nieuwe voorspellingen die uitgaan van een lange vorstperiode en de mogelijke gevolgen van een vaarverbod. Uitkomst van de meeting is dat in de loop van morgen het vaarverbod wordt ingesteld. “Zo geven we beroepsvaart de tijd om te anticiperen”, vertelt de wethouder.

Daarom een vaarverbod

Het vaarverbod dient twee doelen. Ten eerste de bevordering van de ijsgroei zodat hopelijk over een paar dagen geschaatst kan worden op de grachten. Daarnaast is kruiend ijs, dat ontstaat als een boot over de gracht vaart, niet goed voor kades en woonboten, meldt Paul.

Tot gisteravond wilde de gemeente geen vaarverbod instellen. Op het stadhuis ging men er vanuit dat de vorstperiode van korte duur zou zijn. Die kaarten liggen er inmiddels anders bij. Volgens de laatste voorspellingen gaat het zeker twee weken vriezen met ’s nachts strenge vorst. Daarom heeft het Waterschap eerder al besloten om te stoppen met malen. Dat is ook beter voor de ijsontwikkeling. En dat was reden voor de voltallige raad en vele Stadjers en studenten om virtueel in verweer te komen tegen het voornemen van het stadhuis. Met succes dus.

Groningen volgt hiermee het voorbeeld van onder andere Amsterdam en Utrecht.

Psst, hier meer afleiding: