Gemeente wil niet wijken, ondanks dat viroloog zegt: “Weinig risico’s bij bierwandeltochten”

Stadhuis burgemeester

Boosheid, woede, onbegrip en frustratie vallen de gemeente ten deel na het besluit om een streep te zetten door culinaire bierwandeltochten als de Culinaire 4 Mijl, de Frituurloop en de Lentebiertocht. Vooral omdat andere steden zulke evenementen wel laten doorgaan. Maar de gemeente is keihard en resoluut: niet in Groningen.

Deelnemers zijn pislink, de betrokken ondernemers snappen er niks van en Stad zucht bij het zoveelste rucksichlose verbod van de burgemeester. Maar hij is, bij monde van woordvoerder Natascha van ’t Hooft, onverbiddelijk. Schuiling vindt dat de culinaire tochten teveel volk naar Stad trekken, dat deelnemende kroegen zich niet altijd aan de voorwaarden hielden (verkochten bier zonder dop, boehoehoehoe) en dat er sprake is van een evenement dat in deze tijd niet mag.

Viroloog: “Kan prima”

Dat veel van de tochten juist om het centrum heen gaan en ervoor zorgen dat de drukte zich verspreidt in plaats van concentreert in het Noorderplantsoen, is voor de burgemeester geen reden om het wel toe te staan. Dat Amsterdam, Utrecht en andere grote steden wel doorgaan met vergelijkbare events heeft Schuiling geen boodschap aan. Ook het argument dat koffieverkopers ook zorgen voor lokale drukte met mensen die in de omgeving neerploffen om koffie te slobberen, is aan dovemansoren gericht. “Dat zijn geen evenementen en we kunnen mensen niet tegenhouden.”

Zelfs de verklaring van Bert Niesters, viroloog aan het UMCG, slaat de burgemeester in de wind. Niesters stelt vrij simpel: “Bij zulke evenementen is de kans op besmettingen minimaal. Het is buiten en met voldoende afstand. Verder is het goed om de drukte te verspreiden. Nu gaat iedereen weer in het Noorderplantsoen zitten met biertjes en snacks van thuis, want dat mag wel gewoon. En de koffieverkoper mag ook drankjes verpatsen ondanks dat de mensen die in de directe omgeving nuttigen. Daarnaast is het belangrijk dat mensen en ondernemers ook weer wat perspectief en ruimte krijgen. Ik heb het idee dat de burgemeester zich vooral laat leiden door angst.”

Goed gedaan, Schuiling. Weer draagvlak voor de maatregelen en situatie weggeslagen. Weer mensen in de kluwen van Viruswaarheid en andere charlatans geduwd. Chapeau.

Psst, hier meer afleiding: