Gemeenten in de bres voor wachtrij-gedupeerden: alsnog aanvraag doen en oproep verhoging budget

subsidie

Gemeenten in het aardbevingsgebied bieden inwoners, die gisteren niet de 10k Groningen-subsidie konden aanvragen, de mogelijkheid om dat alsnog te doen. Dit kan vanaf maandag 17 januari bij de gemeenten. Garanties dat de aanvraag in behandeling wordt genomen zijn er niet, maar daar gaan de burgemeesters hard voor lobbyen. Met daarbij de eis dat iedereen die in aanmerking komt voor de subsidie het geld moet krijgen.

“Veel inwoners hebben geen subsidie kunnen aanvragen om uiteenlopende redenen, waarvan de meest frustrerende was het verschuiven van je plek in de digitale wachtrij”, aldus de gemeente Groningen in het persbericht. “Al meerdere keren hebben regionale bestuurders er bij het Rijk op aangedrongen geen plafond meer in te stellen voor de subsidie. Daar is tot nu toe geen gehoor aan gegeven.”

Duidelijk signaal

De bestuurders in de regio willen hiermee een duidelijk signaal afgeven aan het nieuwe kabinet. Het kabinet moet volgens hen even door de zure appel heen bijten. “Het ophogen van het subsidiebudget is een eerste stap in het terugwinnen van het vertrouwen van veel Groningers.”

Alleen als het Rijk daadwerkelijk geld beschikbaar stelt, kunnen de aanvragen in behandeling worden genomen.

Nieuwe ronde op 17 januari

Iedereen die voor de subsidie in aanmerking komt en waarbij het niet is gelukt om de subsidie gisteren aan te vragen, kan vanaf maandag 17 januari een aanvraag doen bij de gemeente. Hoe precies werken gemeenten de komende dagen uit. Uiterlijk donderdag is op de websites van gemeenten alle informatie te vinden.

De gemeenten benadrukken dat ze geen garantie kunnen geven dat een aanvraag daadwerkelijk in behandeling wordt genomen. Deze actie is bedoeld om te laten zien hoeveel inwoners er naast het net hebben gevist en hoe belangrijk het is om meer geld beschikbaar te stellen voor deze subsidie.

Klik hier voor stukje duiding.

Psst, hier meer afleiding: