Gemeenteraad eist dat Bevrijdingsfestival volgend jaar gratis is met meer podia: “Anders geen subsidie”

Bevrijdingsfestival Groningen 2022 rond 17:00 uur – foto van Fronczek Fotografie

Als het Bevrijdingsfestival volgend jaar niet gratis is en weer maar met twee podia op de proppen komt, gaat er een streep door de subsidie die de gemeente aan de organisatie geeft. Dit jaar ging dat om een bedrag van 84.000 euro.

De organisatie van het Bevrijdingsfestival kijkt genoegzaam terug op de laatste editie. Ondanks de grote weerstand in Stad, Ommeland, gemeenteraad en de Provinciale Staten staat het festival nog steeds achter de keuzes om entree te heffen en het terrein terug te dringen naar alleen de Drafbaan, waardoor geliefde podia als Dansen bij de Bus, Podium Noord en Local Heroes sneuvelden.

Terug naar oude opzet

Volgens de directeur kon het niet anders vanwege de oplopende kosten. Dat het wel anders kon lieten alle andere Bevrijdingsfestivals die gewoon op de oude voet doorgingen en bezoekersrecords noteerden, waar Groningen juist terugging van 135.000 bezoekers in 2018 (vergelijkbare weersomstandigheden) naar 43.000 in 2022.

Ook de politiek in de gemeente wil nu dat het anders gaat. Terug naar de oude opzet, luidt de motie die Partij van de Arbeid heeft ingediend, anders geen subsidie meer. In die opvatting wordt PvdA gesteund door een grote meerderheid, bestaande uit GroenLinks, SP, CDA, VVD, PvdD, Stadspartij en ChristenUnie die allen de motie steunden. Dat betekent dus zonder toegangsprijs en het hele park gebruiken, in plaats van alleen ‘de beslotenheid van de Drafbaan’.

En nu?

De straffe opstelling van de bijna voltallige gemeenteraad is een hard gelag voor de festivaldirecteur. Die gaf eerder aan geen concessies te willen doen aan de dure inhoudelijke programmering waardoor gratis entree eventueel weer mogelijk zou worden. “Dan moeten ze een andere directeur nemen”, zei Ebel Jan van Dijk, de festivaldirecteur, een paar weken geleden op RTV Noord. Recent gaf de organisatie echter al aan de kritieken en feedback ter harte te nemen en alles te evalueren.

Psst, hier meer afleiding: