Genoeg vreetschuren in Groningen – support authentieke en lokale zaakjes

Nog maar nét open en nu al azen op een tweede vestiging. Grootse plannen van Happy Italy. Maar drukken zulke ketens niet de kleinere, authentieke tentjes weg?

Eerder schoven we al even aan bij Happy Italy. Eem testen of ze wel een beetje te hachelen waren, die cheap-ass pizza’s. Dat ging er op zich wel in en bovendien niks te klagen over de prijs/kwantiteit-verhouding. Dikke deegschijven voor weinig knaken. Dat trekt volk.

En niet zo’n klein beetje ook, want nu, een paar weken na de opening, denkt Happy Italy al aan een tweede zaak in Stad. “Hier in het Noorden zijn wij een nieuw gezicht. Maar het loopt in Groningen beter dan verwacht’’, zegt Floormanager Cheyenne Belgrave tegen Dagblad van het Noorden. Die tweede kolonie pastabakkers zou dan aan de westkant van het centrum of naast de snelweg komen.

Genoeg vreetschuren hier

Maar nog een Happy Italy, moeten we dat willen? De net geopende toko in de Oosterstraat biedt al plek aan 350 hongerige Stadjers en studenten. En dan heb je nog Vapiano, een zelfde soort tent midden in het centrum. Of de Pastafabriek, ook goedkoop ‘Italiaans’ happen. Ze gooien allen hun hengel uit in het zelfde plasje en het aantal mensen dat afhaalt of ergens gaat zitten is tenslotte niet oneindig.

Tuurlijk, vrije markt. Maar het zou zonde zijn als dat ten koste gaat van winkels en restaurantjes die onze binnenstad karakter geven. Kleinschalige familiezaakjes, winkels en eettenten waar je écht voer kunt halen. Daar moeten we zuinig op zijn.

Ariola, Gustatio en meer

Neem een Ariola in de Folkinge. Heerlijke huisgemaakte pasta’s en een sfeertje dat je nergens anders vindt. Daar staat een stelletje vakmensen met zichtbaar plezier en liefde eten te bereiden. Altijd vrolijk. Of Gustatio in de Oosterstraat, veel beter Italiaans ga je niet vinden in Stad.

En zo zijn er meer te vinden. Buurman & Buurman, jonge Groningers die originele pizza’s bedenken en met lokale ingrediënten werken, of Da Carlo die sinds de jaren 050 aan het Zuiderdiep zit. Daar ga je heen voor een authentieke Italy Experience, al jaren.

Maar iedereen moet natuurlijk lekker zelf bepalen waar ‘ie z’n voedsel haalt. Sta alleen af en toe even stil bij al het moois wat we al hebben in Stad en dat die grote vreetschuren niet heel veel toegevoegde waarde hebben. Behalve dat het je een paar duiten scheelt in de knip.

Wat is jouw favoriete zaakje om Italiaans te happen? Laat het weten in de comments op Facebook!

Ga het gesprek aan ( comments)