Geschokte reacties op taalopdracht Groningse basisschool: ‘Een groepje negers heeft de blanke jongen uitgescholden’

Foto: via Dagblad van het Noorden

‘Een groepje negers heeft de blanke jongen uitgescholden’. Zo luidde een taalopdracht met werkwoorden voor groep 8 van de Groningse Schoolvereniging (GSV), een internationale basisschool in Groningen. En dus ophef. Want er zijn now-a-days kan het n-woord echt niet meer.

Het gaat niet eens enkel en alleen om het verguisde woordgebruik. Want als je de zin even op je laat inwerken heeft het ook nog eens een negatieve lading. De donkere mensen hebben het gedaan. Ook dat nog. De opdracht is terug te vinden in het boek Puzzelen met werkwoordspelling. Leerlingen kregen een extra opdracht mee naar huis uit dit boek en dus kregen ook ouders het onder ogen. Gevolg: verontwaardigde ouders en een directeur met een knoop in de maag.

Klassengesprek

Op de website van Dagblad van het Noorden laat directeur Ton Wiegman weten ‘dat het heel stom is’ en doordat de invalleerkracht Nederlands als tweede taal spreekt het ‘erdoorheen geglipt is’. Voortvarendheid is de schooldirecteur niet te verwijten. Alle oude boeken gaan de versnipperaar in en er heeft een klassengesprek over racisme plaatsgevonden. En zo kan een per ongelukje ook weer leiden tot iets goeds.

Onderzoek leert dat de gewraakte opdracht al eens eerder tot ophef leidde. In 2013 tweette Inge Schreur, journalist bij RTV Drenthe, er al over:

Psst, hier meer afleiding: