Getuigen gezocht van optreden agent bij pinautomaat

Agent

Wat een soap. Op Koningsnacht doet een agent veel te stoer tegenover een rij nietsvermoedende pinners. Oké, de rij staat tot halverwege de weg, maar het is druk, Koningsnacht, 100.000 mensen op de been.

De agent wil er in zijn undercoverwagen langs. Dat kan makkelijk. Iedere automobilist stuurt een beetje naar links waar meters vrije weg liggen, zodat de rij wachtende voor de pin kan blijven staan. Een stoere kalende (gemillimeterd haar) agent van een jaar of veertig maakt er een enorm probleem van.

Agent ontploft

Hij komt aanrijden in een dikke BMW en de optische lichten in het frontje onder de motorkap zet hij dapper aan. En hij stapt boos uit. Woest zelfs is hij omdat de rij pinners en met name mijn persoontje niet aan de kant gaan voor zijn zwaailichten. En dan wordt hij ook nog met ‘jij’ aangesproken door een man in de rij die niet gediend is van het schofterige optreden van de agent.

De agent ontploft. Begint te foeteren. Schreeuwt dat hij er langs moet, zeker als hij zijn zwaailichten aanzet moet het volk aan de kant stuiven. Maar dat doet het volk niet. Groningers laten zich niet zo behandelen. Sterker, de agent krijgt weerwoord vanuit de rij. En dat pikt hij niet. Zeker niet als ik een foto wil maken.

Hij grijpt naar de camera en ineens lijkt hij door te hebben dat hij zichzelf voor lul zet en sterker, dat hij zijn boekje met al dat misplaatste machtsvertoon volledig te buiten gaat. Voor de foto gemaakt is zit de agent weer in de BMW en kan hij ineens heel makkelijk langs de rij pinners rijden.

Ongepast machtsvertoon

Er is totaal geen noodsituatie. De agent is absoluut niet onderweg naar iets waar hij met spoed moet zijn, anders gaat hij niet de kansloze discussie aan. Nee, meneer wil even op zijn strepen staan. Even stoer doen voor de blonde dame op de passagiersstoel.

Wie stoer doet, wie stoer ontmoet en dus schrijf ik het verhaal op. Precies zoals het is gegaan. Met foto van het nummerbord van de betreffende auto en dat pleur ik op Twitter richting politie Groningen. Daar wordt adequaat gereageerd. De mensen achter het Twitteraccount duiken direct in de zaak en weten al snel te melden dat het geen agent is.

Politie zoekt nepagent die toch echt agent is

“@Sikkom050 Heel bijzonder. Het is geen politieauto, we zijn benieuwd wie dan in auto heeft gezeten. Nemen morgen contact op met leasemij,” is de eerste officiële reactie van politie Groningen op Twitter. De tweede, die aansluitend volgt, gaat nog een stapje verder: “@Sikkom050 Gaan jullie het verhaal op de site nu ook aanpassen? #dtv”

Heel vreemd, want de opgefuckte politie-agent heeft toch optische signalen en een uniform aan. Dat vindt ook politie Groningen vreemd, dus delen ze een oproep om uit te kijken naar een nepagent in een BMW. En dan, en dan, en dan komt de kracht van sociale media los.

Agent herkent zich niet in verhaal

Twitteraars gooien de nummerplaat in verschillende zoekmachines en al snel wordt duidelijk dat wel om een politieauto gaat. En dus wel om een agent. Een flitser zelfs. Kant en klare foto’s komen binnenrollen van de betreffende auto in actie. Ineens is het stil op het Twitteraccount van de politie. Even daarvoor reageren ze nog op elke scheet en nu negeren ze alle tweets.

Ook wel te begrijpen. Ze moeten opnieuw onderzoeken of de wagen nu wel of niet van de politie is en wat blijkt: terwijl ik mijn Koningsdagenroes uitslaap, komt de bevestiging van de politie binnen. Het is wel een dienstauto. Het is wel een agent van het Groninger korps, maar, maaaaaaaaar, meneer bullebak herkent zich niet in het verhaal en daarmee is de kous af.

Bellen naar de politie

Maar niet voor mij. Eerst mij wegzetten als een soort fantast, ontkennen dat het een diender van het korps is en ook nog ongegeneerd aansturen op rectificatie dan wel aanpassing van het bericht. En dan met vier tweets de zaak afdoen omdat de agent het verhaal niet onderstreept en daarmee hetgeen wat er daadwerkelijk is gebeurd in twijfel trekken? Reden om even te bellen naar de politie.

Wat volgt is een naar gesprek. Mevrouw de woordvoerder is niet gediend van mijn emotie. Maar is ook niet vatbaar voor mijn argumenten. Er komt een excuses uit omdat de politie in eerste instantie te stellig is, maar daar blijft het bij. Verder moet ik vooral niet zeuren. Ze hebben het uiteindelijk uitgezocht, de agent gesproken, die heeft een andere lezing en daarmee is de zaak gesloten.

Politie agent twitter

Klacht indienen

Wel kan ik nog een klacht indienen. Dan gaat politie Groningen onderzoek doen naar het handelen van politie Groningen. Dat schiet niet op. Dat blijkt ook wel uit de andere verhalen op internet over politie Groningen. Er zijn meer mensen die klachten hebben over het handelen van de politie, maar daar geen gehoor op krijgen of met een wassen neus-onderzoek het riet worden ingestuurd.

Dat vertel ik de woordvoerder, dat ik me afvraag hoeveel zin een klacht indienen heeft. En ik geef recente voorbeelden, althans, die wil ik geven. Maar die kans krijg ik niet. “Meneer Groeneveld, ik heb geen zin meer om met u te praten. Het is uw verhaal tegen dat van de agent. Dan zijn wij eerder geneigd de agent te geloven.” En de hoorn gaat erop.

Zo jammer

Er rest nu nog maar een mogelijkheid om het absurde gedrag van deze agent aan de kaak te stellen en dat is getuigen oproepen om zich te melden bij Sikkom. Er staan ongeveer 15 mensen in de rij. Er loopt meer volk over het plein en meerdere mensen spreken de agent aan op zijn gedrag.

Na afloop wordt er zelfs nog nagebabbeld over hoe de streken van de agent het aanzien van het hele politieapparaat aantasten. Terwijl het zo niet nodig is. Er zijn ruim honderdduizend mensen in de stad. Er is amper een wanklank te horen, dankzij de inzet van agenten die hun Koningsdagen opgeven om de Stad een feest geven.

Al die waardering voor al die politiemannen en vrouwen wordt teniet gedaan door asociaal gedrag van een enkeling. Des te treuriger dat de politie direct de agent gelooft op zijn woord, hij zal ook eens zeggen dat het wel zo is gegaan. En dan ook nog een trap nageven door op Twitter te stellen dat er geen sprake is van misbruik van dienstauto. Dankje de koekoek.

Getuigen gezocht!

Daarom een dringende oproep, heb je dit tafereel gezien? Mail dan naar Sikkom: [email protected]

Psst, hier meer afleiding: