Gezocht voor onderzoek: nachtbrakers die niet vies zijn van een snoepje

drugs Groningen

Resultaat van tien vrienden die een nachtje stappen in Groningen: tien joints, vijf ritalinpilletjes, twee keer amphetamine, drie keer snuifje coke, één keer ketamine, twee keer speed, één keer GHB, twee keer XTC, twee keer 3MMC, 55 biertjes, twintig halve liters, acht specialbiertjes, zes wodka, acht rum-cola, drie Jägermeister, twee long islands, vijf shotjes, drie appelciders, wat water en een glas melk.

Ofwel: die slapen voorlopig nog niet. Maar dat doet er niet toe. Wat er wel toe doet is dat de gegevens zijn verzameld door Wubbo. De nieuwe app uit stad die je nuchtere vriend moet worden terwijl jij snoepjes in je mik gooit. Om de app te ontwikkelen en te voeden met data zijn de mensen achter Wubbo op zoek naar minimaal drie drugsgebruikende vrienden die ze een avondje mogen volgen tijdens het stappen, een feestje of gewoon zomaar. Via de app wordt contact gehouden over drugsgebruik, gemoedstoestand en worden uitdagingen doorgegeven zoals: drink wat water of haal een frisse neus.

Wubbo

Het idee voor Wubbo is ontstaan op de laatste editie van Startup Weekend Groningen. Jeffrey Afolabi pitcht in The Big Building dat hij trippen leuker wil maken. Hij is niet de enige. Zes enthousiastelingen sluiten zich bij hem aan om een team te formeren en zo ontstaat na 48 uur brainstormen en ontwikkelen Wubbo. De bedoeling is dat het de app wordt waarmee je altijd een virtuele tripsitter bij de hand hebt, zodat de risico’s van drugs verlaagd worden. Het idee is goed. De basis staat. Nu is het tijd om het daadwerkelijk te lanceren.

Wubbo drugs

Dautsen Rosenboom, die met haar afstudeerproject losgaat op Wubbo: “Alle jongeren komen voor de keuze te staan: ga ik drugs gebruiken? Helaas is niet iedereen op de hoogte van de risico’s. In onze omgeving merken we dat er wel vraag naar is om bewuster om te gaan met drugs. Gebruikers halen hun kennis voornamelijk bij vrienden en het internet vandaan. Er is genoeg informatie te vinden en er zijn tal van hulplijnen. Maar niet op het moment dat je het nodig hebt, om drie uur ’s nachts bijvoorbeeld. De hulplijnen zijn alleen op werkdagen geopend en je gaat ook niet internet afstruinen op zoek naar informatie als je in de club staat. Wij willen een service aanbieden die de gebruiker 24 uur per dag kan gebruiken.”

Tripsitter

De app moet dus de nuchtere vriend worden die over zijn wappie-maten waakt. Dautsen: “Een tripsitter is iemand die nuchter blijft en waakt over de drugsgebruikende vrienden. Of ze niet te veel gebruiken, genoeg eten en drinken, of de sfeer goed blijft en ingrijpt als dat niet gebeurt. Wubbo kan de risico’s tijdens het gebruik verminderen doordat wij de verantwoordelijkheid leggen bij de gebruiker. We verwachten zelfs dat het de kans op verslaving vermindert, dat kunnen we nog niet bewijzen, maar de eerste testresultaten zijn hoopgevend.”

Ze hebben tien vrienden met een prototype van Wubbo gevolgd tijdens een nacht feesten. Via Whatsapp hebben ze minimaal één keer per uur contact gehad. Tijdens de gesprekken hebben ze de volgende vragen gesteld: welke drugs heb je genomen en hoeveel en hoe gaat het met je? Daarnaast krijgen de gebruikers uitdagingen met betrekking tot water drinken en of een frisse neus halen. De uitkomsten van de testnacht staan opgesomd in de inleiding en hieronder verwerkt in het tijdspad hieronder.

Drugs 3 nachtbrakers

Meehelpen?

Dautsen wil wel benadrukken dat ze in de gesprekken nooit hebben aangezet tot drugsgebruik. “Wij hebben ze enkel gevolgd en bijgehouden wat de gebruiker tot zich nam. De volgende ochtend kregen de deelnemers van ons de opsomming van wat zij gebruikt hadden. De reacties waren positief. Ze vonden het heel prettig om inzicht te krijgen in hun gebruik, ondanks dat het soms confronterend was. Sommige gaven aan het prettig te vinden ‘een vriend op afstand te hebben’ die op hun lette. Door vragen te stellen bij het overzicht ontstond er zelfreflectie, precies wat de bedoeling is van Wubbo.”

Wil je meehelpen bij de ontwikkeling van Wubbo? En gebruik je weleens drugs samen met vrienden? Meld je dan aan. Anonimiteit en alles is gewaarborgd. Het gaat niet om de namen, het gaat om de data, het testen en voeden van Wubbo.

Ga het gesprek aan ( comments)