Over het goede voornemen om minder vlees te eten

(En waarom dat helemaal nog niet zo’n slecht idee is)

Inmiddels leven we al bijna een maand in het spetterende en bruisende 2018. Waarschijnlijk zijn een hoop goede voornemens al gestrand op de brakke nieuwjaarsdag, toen het je al moeite koste om van je bed naar de bank te komen, laat staan een gezond maaltje te bereiden, te sporten, je schoonmoeder te bellen of je mailbox te ordenen.

Toch is er 1 goed voornemen waar ik vandaag graag even met je bij stil wil staan. Sinds kort is het namelijk een goed voornemen van steeds meer mensen, om minder, of helemaal geen vlees meer te eten. Say whuuuuut. Ja je leest het goed. En in dit artikel vertel ik je graag, waarom dát voornemen, eigenlijk helemaal niet zo’n slecht idee is.

Vlees eten is namelijk zó 2017.

Het niet meer eten van vlees heeft namelijk niet alleen direct invloed op jou, op wat je eet en wat je in je lichaam stopt. Het gaat zoveel verder dan dat. ‘’We produceren al voor 30 miljard mensen aan eten. ‘We zijn nog ‘maar’ met 7 miljard mensen en toch hebben heel veel mensen iedere dag honger. Die rare voedselverdeling, waarbij het overgrote deel naar dieren gaat die wij vervolgens weer opeten, kunnen we smakelijk, simpel en snel oplossen door gezonder te gaan eten.” – Janneke van der Meulen (expert op gebied van gezond en plantaardig leven).

Wat mensen vaak vergeten is dat je voor het produceren van dierlijke producten, niet alleen land nodig hebt voor het onderhouden van vee, er wordt ook ongelofelijk veel land ( en water)  gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Daarnaast zorgt dit vee, voornamelijk herkauwers, voor een enorme productie aan methaan, wat 2x meer uitstoot aan broeikasgassen creëert dan ons huidige transport.

Lekker dan, zo’n fucked up verdeling. Dat er mensen elders lijden aan hongersnood, dat we de aarde om zeep helpen, dat zeespiegels stijgen, dat onze kleinkinderen over een x aantal jaar niet meer de káns hebben om bepaalde diersoorten met eigen ogen te mogen zien, dat wij dat hen samen ontnemen.

Stoppen met vlees. Het is dus niet alleen een goed voornemen voor jezelf, je maakt de planeet er op meerdere vlakken dus een stukje mooier van. Props voor jou.

Wil jij ook minderen of volledig stoppen met vlees? Dan vertel ik je later graag over wat je dan nog allemaal naar binnen kunt schuiven. Want geloof me, er gaat een wereld voor je open.

Tekst door: Saonah Viane: “Mijn naam is Saonah Viane, ik ben 25 lentes jong, leef al 3 jaar zonder dierlijke producten en ja, ik leef nog steeds ;). Ik informeer en inspireer je graag over de vegan lifestyle. Ik schrijf, maak video’s en ben oprichtster van het Dutchvegan Magazine. Wil je meer over mij weten? Volg me dan op Instagram.”

Jou ook iets opgevallen? Iets meegemaakt? Of moet je gewoon wat kwijt? Mail ons je columns, video’s of ander leuks!

Ga het gesprek aan ( comments)