Gratis zuipen voor hertjes in Blauwe Engel

Blauwe Engel 3

Danscafé De Blauwe Engel is nét open. Het is twaalf uur en ongeveer twintig studenten hangen aan of om de bar. Boven de barmannen hangt een gestencild papiertje: “Schudden met die billen!” Driekwart van het publiek is vrouw. Zij drinken vanavond gratis en laten het zich goed smaken.

De kroeg start de actie op 12 februari. Drie woensdagen achter elkaar mogen ‘hertjes’ (vrouwelijke studenten) van 18 jaar of ouder gratis drinken. Om de kroeg te promoten vertelde bedrijfsleider Sil Doeksen eerder. Hij wil het publiek in alle heftigheid laten kennismaken met De Blauwe Engel.

Gratis drank is geen reclame

De gemeente is not amused over de drank-weggeef-actie. Ze typeren het zelfs als zeer onwenselijk. Drankgebruik onder jonger probeert Groningen al jaren te ontmoedigen. Een woordvoerder van de burgemeester meldt dinsdag dat dit onderwerp zeker aangekaart wordt in het overleg tussen de lokale overheid en de horecaondernemers dat woensdag plaatsvond.

Tijdens dit gesprek met de gemeente geven de uitbaters van De Blauwe Engel een andere, nobelere reden voor de actie. Door gratis drank aan te bieden willen de kroegen geen reclame maken maar juist een discussie op gang brengen over de stuntprijzen van hun concurrenten tijdens piekuren.

Random foto van Facebook Blauwe Engel

Random foto van Facebook Blauwe Engel

Straaljagers vliegen over de toonbank

De aanwezige meisjes kan het weinig schelen. Zij krijgen gratis drank. De biertjes en straaljagers vliegen over de toonbank.

Om half 1 staat de kroeg al aardig vol met, inderdaad, vooral meisjes. Kirsten (20, rum-cola) is op stap met haar jaarclub van Albertus. “We zaten eerst ergens anders een biertje te drinken, maar toen bedachten we ons dat het hier gratis ko’,”vertelt ze vrolijk. “Dit zet de kroeg goed op de kaart.'”

Haar vriendin Lotte (21, straaljager) is het daar niet mee eens. “Het heeft hier al het imago van een platte tent, nu wordt het nog goedkoper.” Zij drinkt meestal thuis of op studentenvereniging Albertus. “Daar is de drank hartstikke goedkoop.” De actie pakt voor haar goed uit. “Als ik de stad in ga, ben ik meestal wel dertig euro kwijt.”

Blauwe Engel: waar opgewonden studenten hun partner vinden

In een hoekje staan een paar jongens, hun statafeltje vol met bier – net als de mannen zelf. Namen geven is al lastig. “Hij heet Oscar, ik ben Pablo,” zegt een roomblanke, blonde jongen over zijn vriend, donker haar, donkere ogen. Ze weten niet dat meisjes niet hoeven te betalen voor hun drankjes maar het verhoogt wel de feestlust.

De kroeg is minstens tot zes uur ‘s ochtends open en van oudsher de plek waar opgewonden studenten een partner kunnen vinden. “Ja, nu maken we zéker een kans” roept de blonde jongen terwijl hij beide handen heen en weer richting zijn lies beweegt.”

Blauwe Engel 4
Geschreven door Matthijs Sorgdrager. Artikel is op 21 februari gepubliceerd in DVHN.nl. Foto’s komen van de Facebookpagina van De Blauwe Engel.

 

Psst, hier meer afleiding: