Green Day in Stadspark was episch. Energiek, enthousiast, raggende gitaren, brute bassen en heerlijke songs. Dikke trip down Memorylane

Foto van Ellen Grondijs

De lucht is zwanger van verwachting. In de verte klinken de klanken van Buddy Holly. Het bekende opzwepende melodietje dreunt door het Stadspark. Op de Concourslaan maken duizenden mensen wat meer haast om misschien nog eem het laatste plukje van Weezer mee te pakken. Het mag niet baten. Ze komen net te laat voor Weezer, maar ruimschoots op tijd voor Fall Out Boy en Green Day, het hoofdgerecht van de Hella Mega Tour.

Het publiek is een stuk jonger dan tijdens Stadspark Live. Logisch. De programmering is aansprekender voor mensen beneden de veertig. Green Day maakt bijvoorbeeld furore in de jaren ’90 en is voor veel dertigers puur jeugdsentiment. In diezelfde periode scoort Weezer verschillende hits, bijvoorbeeld met Buddy Holly. Maar ook recent hebben de Amerikanen verschillende nummers uitgebracht die een miljoenenpubliek bereiken. Denk aan de cover van Africa van Toto en Do You Wanna Get High.

Artikel gaat verder onder de foto

Foto van Ellen Grondijs

Ook Fall Out Boy, doorgebroken in de jaren 2000, spreekt een veel jonger publiek aan dan Simple Minds, Crowded House en Skunk Anansie, belangrijke acts van Stadspark Live. Het gevolg is niet alleen dat het publiek gemiddeld zo’n 15 jaar jonger is. Maar ook dat er meer energie heerst op het veld.

Volgens bekenden gaat de massa tijdens Weezer goed los en zingen de Amerikanen zuiver, doch hard met veel raggende gitaren. Dat zijn ook de ingrediënten van Fall Out Boy, hoewel zij volgens de kenners net wat melodieuzer en minder rauw zijn. Wat ook opvalt: bij Fall Out Boy trekken echt de allerjongsten naar voren. Zij worden niet teleurgesteld. De rockers geven een vette show weg, die niet alleen muzikaal goed in elkaar zit, maar ook qua spektakel een ruime voldoende scoort. Zo spuwt een van de gitaren na een ragfijne solo een dikke vlam de lucht in. Heel vet, vinden allen die het gezien hebben.

Artikel gaat verder onder de video

Green Day met Boulevard of Broken Dreams

Green Day ownt het Stadspark

Daarna is het de beurt aan Green Day. En hoe. De punkrockband speelt alle bekende klassiekers, van Boulevard of Broken Dreams, Basketcase, American Idiot, When I Come Arround, 21 Guns tot Wake Me Up When September Ends. Ze vallen stuk voor stuk dondersgoed in het afgeladen Stadspark. De massa zingt de nummers vol overgave mee en worden nog doller gemaakt door de aanstekelijk strapatsen van de extravagante frontman Billie Joe Armstrong. Hij speelt met het publiek, schreeuwt dat hij blij is dat het zomer is, dat ze in Groningen zijn. “Het is fucking awesome!” En hij trekt onbekende bezoekers het podium op. Zo mag een jonge meid een stukje op zijn gitaar spelen en een ander eem meezingen.

Artikel gaat verder onder de video

Phoebe wordt op het podium getrokken en mag gitaarspelen

Het hele pakket – de gelikte show, overgave, juiste woorden, grote grimas, ragfijne melodieën, heerlijke stukk’n op de gitaar, de symbiotische interactie tussen band en publiek en brute bassen van de drum die iedereen opzwepen – zorgt ervoor dat de tienduizenden aanwezigen in extase raken. Het gelul dat Noordelingen stug en stijf zijn kan na gisteren ook definitief naar de prullenbak.

Artikel gaat verder onder de foto

Foto van Knelis

En dat gewoon in Grunn

Mensen kunnen het amper bevatten dat Green Day, met al die klinkende hits en de band die de jeugd voor een deel gevormd heeft, gewoon in het Stadspark staat te rocken. Het zorgt letterlijk voor kippenvel en vrolijke grimassen die de komende dagen gebeiteld zijn. Zelfs de meest nuchtere Groningers beamen dat het heel vet is om Green Day in de achtertuin van Stad te zien. Om Groningen in het tourschema te spotten tussen steden als Londen, Parijs en Wenen. Het doet de soms gekrenkte Groninger ziel zichtbaar meer dan goed.

Foto van Willem Groeneveld

En dan moet het absolute dessert van deze muzikale topweek in het Stadspark nog komen: Guns N’ Roses. Nog een paar slagen dikker dan Green Day, met net wat meer hits, een grotere fanbase en een meer mythische status.. Denk aan jaren ’90 en rock ’n roll en Guns N’ Roses ligt bij menigeen op het puntje van de tong. Het staat voor vanavond op het menu.

Artikel gaat verder onder de foto

Bak vuurwerk aan het einde – Foto van Knelis

Op naar Guns N’ Roses

En iedereen is erbij. Slash, McKagan en uiteraard Axl Rose, die inmiddels de 60 heeft aangetikt. De enige vraag is: is de frontman een beetje goed bij stem en heeft hij genoeg energie? Als dat het geval is staat niks een legendarische afsluiting van een overheerlijke week in het Stadspark in de weg. Want aan de organisatie ligt het niet, die is de hele week al piekfijn in orde. Met (ondanks de drukte) weinig lange wachtrijen, perfecte sfeer, schone toiletten, prima en gevarieerd eten en uitstekend geluid uit de tientallen hele brute boxen.

Psst, hier meer afleiding: