Groene tropische kever ‘zo groot als een mus’ ontsnapt in Stad: “Vloog in richting Oosterpoortwijk”

Voor de één is het een droom, voor de meeste anderen een nachtmerrie. Hij zal maar bij je naar binnen vliegen. Maakt niet uit waar. Waar we het over hebben? De Mecynorhina torquata. Obvious. Oftewel, een groene tropische kever zo groot als een mus. Zijn we mooi klaar mee, want hij is hartstikke on the run. Of fly.

Dat het een hij is weten we omdat het ‘baasje’ zich bij ons meldde. En niet alleen hij mist de mannetjeskever, ook het vrouwtje zit er sinds de ontsnapping sipjes bij. Hoe dat komt? De tropische kevers lusten er wel pap van! Ze deinzen er, zeg maar, niet voor terug even de leidingen door te spoelen. Flink op het orgel. Eem de hatseflatshut in.

Doe mij het gras van Kameroen

Bioloog Rick Middelbos is bekend met de kever. “Wanneer deze kevers eenmaal volwassen zijn hebben ze geen lang leven meer. Deze fase gebruiken ze echt om voort te planten,” legt hij uit. “De kans op een partner is in de Oosterpoortwijk bijzonder klein.” Zeg dat wel. De tropische kever komt normaal gesproken voor in Kameroen! Dikke kans dus dat wanneer hij op zijn zwerftocht is aanbeland in het Noorderplantsoen hij heimwee heeft naar Kameroen. Maar daar is geen liedje voor.

Hoe de kever is ontsnapt? “Ik was het paludarium aan het schoonmaken en opeens was meneer gevlogen. Helaas had ik de achterdeur openstaan,” aldus een verdrietig baasje. “Toen ik erachteraan ging vloog hij hoog de lucht in richting de Oosterpoortwijk. Het is een mannetje en zo groot als je handpalm. Hij is metallicgroen met wat witte lijnen/vlekken aan de zijkanten.” Een prima mascotte dus voor de FC.

Kwestie van weken

Als de kever niet gevonden wordt vreest Rick voor het ergste: “Het is buiten te koud voor deze tropische soort. Het zal een kwestie van weken zijn.” Uiteraard hoopt de eigenaar van het groene monstertje dat iemand de kever spot. Doe je dat, berg hem dan voorzichtig op in bijvoorbeeld een doosje met luchtgaten, en meld het dan even bij ons. Rechtsboven kun je op ‘Dump hier jouw meuk’ klikken. Een privébericht via social media mag natuurlijk ook altijd.

Psst, hier meer afleiding: