Groep Stadjers slaapt regelmatig bovenop de klimtoren bij Kardinge

Een groepje Groningers slaapt frequent bovenop de 37 meter hoge klimtoren bij Kardinge. Een van hen is Stadjer Sylvano Somboek. Maandagochtend werd hij wakker op de toren met briljant uitzicht over Stad.

“Ik vind buiten slapen veel lekkerder dan in mijn eigen bed”, legt Sylvano uit. “Daarom slaap ik af en toe bovenop de toren.” Dat is volgens de avonturier niet gevaarlijk. “Alles wat ik meeneem naar boven zeker ik vast aan de toren. Ook mijn luchtbedje is verankerd.” Zelf slaapt Sylvano ook aan een lading zekeringen en touwen. “Als ik in mijn slaap van de toren rol, val ik maar een klein stukje naar beneden en dan bungel ik.”

Sylvano zelf

Slaapfeestje op de klimtoren

Sylvano is niet de enige die op mooie zomernachten bivakkeert op de klimtoren. Ook afgelopen slaapfeestje zijn er een stuk of wat mensen bovenop het gevaarte. Best gezellig en uitstekend om nieuwe mensen te leren kennen, die dezelfde hobby delen. En samen ontbijten is ook leuker dan alleen. Bakje thee zetten, broodje hagelslag erbij, genieten van het uitzicht, frisse lucht en goede gesprekken voeren op eenzame hoogte.

Niet elke nacht leent zich goed voor slapen op de toren. Met regen, wind en andere ellende kruipt Sylvano lekker onder zijn eigen wol. Maar zodra de temperatuur oploopt, begint het te kriebelen als een malle. “Ik ben echt een buitenmens. Als ik thuis slaap, komen de muren op me af. Zeker als het erg warm is, zoals afgelopen dagen. Dan is er niks fijner dan slapen in de buitenlucht.” En dus pakt Sylvano zijn spullen en toogt hij naar Kardinge.

Lampie erbij, klaar ja

Met toestemming

Daar blijken er nog een paar waagslapers te zijn. “Ik heb een aantal nieuwe mensen leren kennen, echt te gek.” Maar wat het slaapavontuur echt bijzonder maakt is het uitzicht. “Het is prachtig. De horizon is enorm. Zo zie je vanaf de toren de vuurtorens van Schiermonnikoog en Ameland. Ook zie je de haven van Delfzijl en de kolencentrales bij de Eemshaven.” Klinkt awesome, maar toch ook brrr. Zou jij dit durven?

Disclaimer: de slapers hebben toestemming van Klimcentrum Bjoeks. In tegenstelling tot de waaghals die vorig jaar de hoogste klimtoren van Europa zonder zekeringen beklom en daar een video van publiceerde. Alle foto’s zijn van Sylvano.

klimtorenPsst, hier meer afleiding: