Groningen 40-45: boek over Tweede Wereldoorlog

Groningen heeft zwaar geleden in de Tweede Wereldoorlog. De sporen van verwoesting zijn nog altijd zichtbaar in de binnenstad. Daarvoor hoef je alleen maar een blik te werpen op de Noord- en Oostwand van de Grote Markt.

In de oorlogsjaren zijn er heel veel foto’s gemaakt in de stad. Zelfs nu komen nog steeds onbekende foto’s van de oorlog in Stad en Ommeland naar boven. Veel van die foto’s, waarvan heel veel die nog niet eerder zijn gepubliceerd, staan in het boek Groningen 40-45.

Groningen 40-45 is een nieuw boek over de Tweede Wereldoorlog en is gemaakt door Uitgeverij WBOOKS in samenwerking met RHC Groninger Archieven en het Oorlogs- en Verzetsmuseum Groning. Het eerste exemplaar van het boek is vandaag aangeboden aan Max van den Berg, Commissaris van de Koning.

Groningen tijdens Tweede Wereldoorlog

Meteen al op de dag van de Duitse inval in 1940 was een groot deel van de provincie bezet. Groningers moesten er maar het beste van maken. Het verzet was aanvankelijk kleinschalig en ongeorganiseerd. De uitzondering waren de communisten, die al voor de oorlog stelling namen tegen het fascisme.

Tweede Wereldoorlog in Groningen

Tanks trekken vanaf het Zuiderdiep de Oosterstraat in

Het jaar 1943 was een omslagpunt. Tijdens de April-Meistakingen werd in Groningen massaal het werk neergelegd. Nadien volgde het verzet en de Duitse represailles elkaar op in een neerwaartse spiraal. De Sicherheitsdienst oefende tot het bittere einde vanuit het Scholtenhuis aan de Grote Markt een ware terreur uit.

Materiële oorlogsschade was er tot het voorjaar van 1945 amper. Maar tijdens de bevrijding werd de Groninger binnenstad vernield, evenals veel dorpen in de omgeving van Delfzijl. Het zwaarst getroffen was de joodse gemeenschap. Slechts een enkeling keerde terug uit de kampen in het Oosten of wist door onderduiken te overleven.

Tentoonstelling Groningen 40-45

Bettie Jongejan (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen), Michael Hermse en Harry Romijn (RHC Groninger Archieven) stelden de fotoselectie samen. Martin Hillenga schreef de teksten. De makers hebben naar aanleiding van Groningen 40-45 een gelijknamige tentoonstelling samengesteld, die vanaf 4 maart in het Regionaal Historisch Centrum te bezichtigen is.

Bron: Gezinsbode

Psst, hier meer afleiding: