Groningen blaast sleepwet weg: zeventig procent tegen WiV

Groningen spreekt zich heel duidelijk uit tegen de sleepwet. Na het tellen van de stemmen blijkt zeventig procent van de inwoners tegen de invoering van Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Dat is een enorm hoog aantal en een duidelijk signaal van de wijste stad van Nederland. De sleepwet moet terug naar de tekentafel. De uitslag in Groningen staat overigens in contrast met de landelijke exit-polls. Daarin gaan het ja- en nee-kamp gelijk op.

Groningen de koningen

De uitslag in Groningen is tegenstelling tot de landelijke exit-polls redelijk definitief. Het gros van de stemmen is geteld. Terwijl in andere gemeenten de stembussen van het referendum pas na het tellen van de raadsstemmen aan de beurt zijn.

Het opkomstpercentage in 050 was 36,1 procent. Voor dit Referendum waren er 157.159 stemgerechtigden. Dat betekent dat uiteindelijk ongeveer 40.000 Stadjers en studenten de moeite namen om een nee te deponeren in de stembus. Privacy doet er toe in Stad.

Leve privacy

Ook in de andere gemeenten in Groningen, waar vanwege herindelingen pas op 21 november wordt gestemd over de gemeenteraadsverkiezingen, is de meerderheid van de stemmers tegen de sleepwet. Heel fijn, want veiligheid en vrijheid worden juist gewaarborgd door privacy.

Ga het gesprek aan ( comments)