Groningen blijkt hét vrijgezellen-Walhalla van Nederland

Altijd wanneer het ene jaar is afgelopen en het andere net is begonnen, strooit het CBS met cijfertjes. Bijvoorbeeld over de samenstelling van de huishoudens. En wat blijkt? Grunn is wederom de plees toe bie voor singles.

Dat zit zo: volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, telt Nederland op een totaal van acht miljoen huishoudens ongeveer drie miljoen alleenstaanden. Een ontwikkeling die al flink gaande is sinds de Tweede Wereldoorlog.

Jong volwassenen blijven langer alleen, als mensen elkaar uiteindelijk zum kotz’n vinden, gaan ze tegenwoordig uit elkaar en het volk wordt bovendien steeds ouder; mensen blijven dus vaker alleen over. Daarom.

Groningen

Al die alleenstaanden zijn echter niet gelijkmatig verdeeld over het land. De Han Solo’s blijken zich met name op te hopen in de stedelijke gebieden, waar dorpen voor het grootste gedeelte nog altijd bestaan uit huishoudens bestaande uit meer dan één persoon.

Groningen spant wat dat betreft de kroon. Stad telt namelijk relatief de meeste alleenstaanden van heul Nederland; 80.637 tegenover  55.647 meerpersoonshuishoudens. Bijna 60% dus. Ter vergelijking: in Amsterdam is dit 55% en in absolute aantallen tellen alleen de vier grote steden meer singles dan Grunn.

Singles

En veel alleenstaanden, betekent veel singles, concludeerde emeritus hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam Jan Latten vorig jaar al, toen Grunn ook al als hét alleenstaanden-Walhalla uit de bus kwam.

Latten tegen RTL Nieuws: “De meerderheid van de jeugd volgt op dit moment een hogere opleiding. Daarvoor verhuizen ze vaak naar typische studentensteden als Groningen. Daar krijg je meer single jongeren, die vaak in de stad blijven hangen om een partner te vinden. Dit noem ik ook wel de try-out fase: dan is het aan, dan is het uit, dan is weer een ander. Deze fase kan wel tien jaar duren, want bij de huidige generatie moet alles perfect zijn, ook in de liefde. Die (twijfelende) twintigers zorgen voor een hoog percentage singles in de studentensteden.”

Psst, hier meer afleiding: