Groningen Giants naar Eredivisie!

Groningen Giants

De Groningen Giants (American Football) spelen volgend jaar in de Eredivisie! De ploeg uit het hoge Noorden won in de Runner Up Bowl zaterdagavond gedecideerd van de Enschede Broncos. Na een afgetekende 34-0 overwinning mocht het in de avonduren de kampioenstrofee voor het kampioenschap in de Eerste divisie boven het hoofd houden.

De AFBN had voor een leuke omlijsting van het evenement gezorgd, rondom de fraaie kunstgrasmat van rugbyclub Spark United aan Sportpark ‘De Eendracht’ in Amsterdam. John Mahnen (de vertrouwde commentaarstem bij Eurosport) verzorgde, vanaf het hoger gelegen dek,  de mondelinge toelichting bij de leuke wedstrijd. Hierdoor werden de toegestroomde supporters minutieus op de hoogte gehouden van wat er op het veld gebeurde en door wie.

Goede wedstrijd van Giants

Na een indrukwekkende opening met de presentatie van teams en scheidsrechters onder de begeleidende klanken van het Wilhelmus, trapten de Giants af. Het eerste kwart begon met een voorzichtig aftasten van elkaar, waarbij direct opviel dat de Broncos offense slechts mondjesmaat vorderde, dankzij een ijzersterke Groningse defensie. De wedstrijd werd direct gekenmerkt door veel en harde tackles, quarterback sacks door de Giants en veel, heel veel intercepties. Ook voornamelijk door de Giants.

Het was daardoor geen verrassing dat het eerste touchdown door de Groninger Giant werd gescoord. Deze eer kwam toe aan Alexander Kah, aan het einde van het eerste kwart. Door de gestopte PAT bleef de schade beperkt tot 6-0.

In the pocket

Na 20 minuten scoorden de Giants opnieuw een touchdown. Ditmaal legde Rune Heyden de bal achter de goallijn neer. De Groningse spelverdeler Bas Hilderdink bezorgde zijn team twee extra punten door  een geslaagde pass  op  zijn volledig vrijstaande teamgenoot Ilias Guftometros, die de bal vervolgens moeiteloos kon binnenlopen. In dit tweede kwart volgde nog een 47 yard touchdown run door Giants speler Kirth Ramhoutar, die volgde op een interceptie. Een goede PAT maakte dat de stand bij half time 21-0 was in het voordeel van het team uit het hoge noorden.

In het derde kwart regende het opnieuw turnovers aan beide zijden. Rune Heyden scoorde de laatste twee touchdowns van Groningen om de winst binnen te slepen. De wijze waarop onderstreept de veelzijdigheid van Heyden, die na de game gebombardeerd werd tot Game MVP. Heyden scoorde eerst op een catch en in het vierde kwart op een punt return: 34-0.

Door: Cherie Photography.

Psst, hier meer afleiding: