Groningen groeit als kool: voor 2030 komen er 20.000 nieuwe woningen bij

Groningen windmolens

De komende jaren gaat Groningen 20.000 woningen bijbouwen, dat is beklonken in de woondeal met minister Ollongren. Dat zijn echt heel veel huizen. Eem ter illustratie: in Hoogezand staan 16.000 woningen, in Bedum zijn er ongeveer 4.000 woningen en Stad herbergt nu 100.000 woningen. Dat betekent dus een groei van 20 procent in het woningaanbod. 

Dat is hard nodig om de verziekte markt in Groningen recht te trekken. De huisprijzen stijgen in Stad ongeveer het snelste van het hele land. In de slipstream geldt dat ook voor de huurprijzen. En veel aspirant-kopers en huurders wijken uiteindelijk uit naar randgemeenten omdat het simpelweg onmogelijk is om een huisje in Stad te bemachtigen. De enige partijen die hier garen bij spinnen zijn projectontwikkelaars en particuliere verhuurders.

Woningen voor iedereen

Groningen heeft vorig jaar aangekondigd om de strijd met de huisjesmelkers aan te gaan. Zo is op 1 januari het lokale vergunningstelsel ingegaan. Doet een huisbaas of makelaar structureel fout, dan kan de gemeente de vergunning intrekken. Maar straffen alleen is lang niet voldoende. Er moet wat gedaan worden aan de enorme krapte in de markt. Want zolang de nood hoog is, staan malafide fuckers op om huurders een poot uit te draaien. Vergunningstelsel of niet.

Hun werk wordt pas echt onmogelijk gemaakt als huurders en kopers via normale wegen aan een woning kunnen komen. Dan betaalt niemand meer dikke bemiddelingskosten. Maar om dat punt te bereiken moet Groningen dus hard aan de bak. Voor 2030 moeten er 20.000 woningen gebouwd worden. Dat worden woningen in alle klassen. Voor de rijken, maar vooral ook voor starters en financieel minder sterke gezinnen. De woningen worden vooral in de stad gebouwd.

De lucht in

Groningen kiest namelijk voor inbreiding, in plaats van uitbreiding. Dat betekent dat Stad de lucht ingaat met meerdere hoge woontorens, waarvan een deel nu al gebouwd wordt. En braakliggende terreinen in de stad worden volgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan Suikerunieterrein, Meerstad, Ebbingekwartier en de Eemskanaalzone (terrein rondom Ikea). Om snel te kunnen beginnen met bouwen wil Groningen een beroep doen op de Crisis- en Herstelwet. Tegen 2030 wonen er 250.000 mensen in de gemeente, is de verwachting.

Psst, hier meer afleiding: