Groningen heeft de winkels, straten, parken en straks de ziekenhuizen vol?

Het Noorderplantsoen zat vanmiddag vol. In parken en op velden werd driftig gevoetbald. Speelpleintjes werkten als magneten op buurten. En complete families waren aan het winkelen. Terwijl het advies is: vermijd sociaal contact.

In China krabbelen ze langzaam weer overeind. Ze zijn er nog lang niet. Maar het leven keert voorzichtig weer terug op straat. Nu pas, na maanden van complete lockdown is het virus daar een ietwat beteugeld. In Nederland vrezen specialisten hetzelfde doemscenario. Daarom worden de maatregelen per uur forser en luiden de noodklokken harder.

Misschien jij wel, of je maat

En toch trokken vele Stadjers er vandaag op uit om te genieten van de prille lentezon. Begrijpelijk. Het was ook mooi weer. En een wandeling kan prima. Maar niet in drukte. Niet waar waar besmette druppeltjes allicht in enorme aantallen door de lucht zweven omdat er druk gesport, innig gehangen en geborreld wordt. Alsof er niks aan de hand is en met drommen tegelijk.

Artikel gaat verder onder de foto

Drukte op het sportveldje nabij UMCG

Gisteravond werd ondanks dat de horeca abrupt werd gesloten, volop gefeest in Stad. Er waren stiekeme raves. Menig studentenhuis puilde uit. En verjaardagsfeestjes gingen gewoon door. De ideale spots voor corona om heel veel mensen te besmetten. Dat is geen metafoor, maar realiteit. Er zijn al tienduizenden mensen besmet. Misschien jij wel, of je maat.

Van één kuchje naar 1,5 miljoen besmettings

Niemand die het weet. De een rochelt een paar dagen van corona, de ander wordt doodziek en weer een ander gaat dood. Zeker is dat het virus zich onder het oppervlakte verspreidt als een malle. Een besmet persoon steekt gemiddeld drie anderen aan. Dat betekent dat een mens met een normale hoeveelheid contacten zomaar 1,5 miljoen anderen kan besmetten.

Artikel gaat verder onder het filmpje van de nachtburgemeester

Geen idee of het egoïsme is, onwetendheid of de domme kant van nuchterheid. Het is in ieder geval stupide. Berichten uit Italië, China en zelfs Brabant zijn onheilspellend. De zorg van specialisten en ziekenhuizen groeit per uur. Het is inmiddels heel duidelijk dat we moeten voorkomen dat er een corona-piek komt waar het zorgsysteem onder bezwijkt.

Eem nadenken

Want dan breekt de pleuris uit. En dat kun jij voorkomen. Door eem niet te chillen in het Plantsoen, of te voetballen in het park. Met het hele gezin winkelen, kun je beter laten. En mocht je vanavond ergens een huisfeestje hebben, denk nog eem goed na. Laten we met zijn allen ervoor zorgen dat het virus zich ‘rustig’ verspreid zonder catastrofale piek. Het komt op ons aan.

Als we daar zelf niet toe in staat zijn, dan wordt het dadelijk (terecht) van hogerhand opgelegd en gaan we naar totale lockdown. Ondertussen sterven zwakkeren bij bosjes. En allicht zien we jullie over een paar maanden of half jaar weer. Moi.

Titel geleend van Wabbesch Wabbesch.

https://www.facebook.com/rumag/photos/rpp.110215679127272/1832619706886852/?type=3&theater
Psst, hier meer afleiding: