Groningen is officieel een corona-brandhaard. Risiconiveau gaat naar ‘zeer ernstig’. En dat heeft gevolgen

Groningen 1

Geen uithoek van Nederland lijkt aan het nieuwste offensief van het coronavirus te ontkomen. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio’s op het hoogste alarmniveau uit, waaronder Groningen. De situatie is er inmiddels zeer ernstig.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio’s op zeer ernstig. Momenteel hebben tien regio’s het laagste niveau, waakzaam, en staan de vijftien andere regio’s een stapje hoger, op zorgelijk.

Groningen en Amsterdam-Amstelland

In twee regio’s is de situatie eigenlijk al zeer ernstig, schreef zorgminister Hugo de Jonge in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de Tweede Kamer. Hij noemde de namen van de regio’s niet, maar de enige twee regio’s die op dat moment aan de voorwaarden voor ‘zeer ernstig’ voldeden, waren Amsterdam-Amstelland en Groningen. Daar waren toen in een week tijd meer dan 250 op de 100.000 inwoners positief getest. Groningen telde in de laatste zeven dagen 333,3 nieuwe gevallen op elke 100.000 personen, een stijging van 989 procent ten opzichte van de week ervoor.

De curve van besmettingen in Groningen

Rood op Europese coronakaart

Ook op de Europese coronakaart verschiet Nederland komende week waarschijnlijk van kleur. Nu is het land nog overwegend oranje, met wat groene gebieden hier en daar, dankzij de coronaluwte die vorige week ten einde kwam. Maar op de nieuwe kaart, van komende donderdag, worden Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen waarschijnlijk rood. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Nuance

Belangrijk om te melden is dat het aantal ziekenhuisopnames nog erg laag is. Maar met deze explosieve stijging is voorzichtigheid geboden, menen specialisten in koor. Daar liggen een aantal redenen aan ten grondlag:

– Ook jongeren kunnen erg ziek worden met langdurige schade
– Nog maar veertig procent van de bevolking is volledig gevaccineerd
– We moeten niet hebben dat straks de hele wereld vanwege de 050-variant in lockdown moet
– Deze stijging is echt exceptioneel en de strafste van de hele pandemie

Lees meer bij Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: