Groningen krijgt er een boel boomtuintjes bij: meer groen en meer kleur

Boomtuintjes, gotta love ‘em. Ze maken de buurt wat vrolijker, zorgen niet zelden voor betere afwatering én ze bevorderen de biodiversiteit. Meer insectenbeestenboel, zeg maar. Kortom: toejuichen die handel.

Voor degenen die eigenlijk nie zo goed weten wat een boomtuintje is: rondom veel aangeplante bomen in stad, is het een kale bende. Een boompie met tegels eromheen. Of maximaal wat gras of ingeklonken Groninger klei.

Maar wanneer je daar met de schoffel doorheen gaat, wat aarde en liefde toevoegt, om er vervolgens vrolijke planten en bloemen aan te poten, veranderen de saaie stukken Stad plots in gezellige mini-tuintjes. En tof: dat gebeurt steeds meer.

Korrewegwijk

Sterker: men wordt actief aangespoord de klauwen uit de mouwen te steken. Bijvoorbeeld in de Gratamastraat, Van Hamelstraat en Star Numanstraat in Korrewegwijk. Daar deden Carleen en Hester briefjes door de bus van alle bewoners.

De strekking van hun boodschap: mensen, je kunt nu boomtuintjes adopteren. Voor je deur, of wat verderop in de straat. Alleen of samen. Alles kan. Gewoon wat aanplanten, regelmatig water geven en bijhouden die handel.

Nou, die boodschap is aangekomen; inmiddels worden zo goed als alle bomen daar omringd door een vrolijk bloemenperkje. De een degelijk met viooltjes, de ander met wat wildere varianten. Maar allemaal dikke vette verbeteringen ten opzichte van hoe dor en kaal het voorheen was.

Gemeente 050 helpt

Daarnaast geven de dames tips over plantensoorten en ze helpen de bewoners contact te leggen met de gemeente. Die laatste is namelijk bereid om gratis en voor niks de puingrond weg te halen, om er geschikte aarde voor terug in de plaats te storten. Allemaal zodat Grunn wat fleuriger oogt.

Niet iedere buurt heeft natuurlijk zo’n Carleen en Hester, maar neem vooral zelf contact op met de gemeente als jij je eigen buurt een face lift wil geven.

Boomtuintje Zuiderdiep
Boomtuintje Petrus Campersingel
Psst, hier meer afleiding: