Jeej: Groningen krijgt heuse boulevard langs de gracht op Schuitendiep

Gracht in Utrecht, de droom van D66 in Stad – foto van 030Nieuws

Nu wordt de kade van de gracht ter hoogte van Flinders en Zwarte Schaap vooral gebruikt als parkeerplek. Zonde, is namelijk een heel mooi stukje stad. Perfecte spot om te chillen op het terras of te flaneren over de boulevard. Vindt de gemeenteraad gelukkig ook, want die is akkoord gegaan met de plannen van D66.

Het Schuitendiep krijgt, in de visie van de Democraten, een mooie boulevard met volop ruimte voor recreatie én meer groen. Weg auto’s, welkom studenten, Stadjers en bezoekers. Dat is kort geschreven de D66-motie ‘Diepenring autovrij’, die deze week werd uitgewerkt door de gemeenteraad. Voorbeeld voor het idee zijn de grachten in Utrecht, Amsterdam en bijvoorbeeld Delft.

gracht

Pentekening van Groningen in 1754 – zo moet het weer worden

Meer ruimte voor vermaak

“Onze grachten worden beter beleefbaar. De nieuwe ruimte geeft Stadjers en bezoekers meer adem en lucht. Het is belangrijk dat een stad plek heeft om ongedwongen te relaxen of een boekje te lezen. Dit sluit mooi aan op de nieuwe pleinen die de westelijke binnenstad krijgt”, vertelt Tom Rustebiel van D66 over de nieuwe invulling.  Inspiratie voor het plan is opgedaan in andere steden.

“Hier benutten we onze prachtige gracht vooral als parkeerplaats. Ik weet zeker, dat als de auto’s eenmaal geweken zijn, we net zo vreemd tegen kadeparkeren aankijken als nu tegen de parkeerplaats die de Vismarkt ooit was.” De parkeerplaatsen die verdwijnen langs het water maken,  net zoals in Utrecht, verlaagde kades bij Schuitendiep en Kattendiep mogelijk. Mooi wark.

Rondje gracht

Het raadslid van D66 hoopt dat de Noorderhaven ook mee wordt genomen in het verder autovrij maken van de binnenstad en diepenring. “Dat is misschien wel de mooiste plek van de binnenstad. Als daar een paar parkeerplekken veranderen in verblijfsruimte, zou dat geweldig zijn voor Groningen. Zo verbinden we ook het Noorderplantsoen beter met het centrum.”

Naast het Schuitendiep gaat de Turfsingel, even verderop met de stroming mee of tegen, ook op de schop. Dat is de gracht nabij het pittoreske tankstationnetje tegenover Domino’s en De Toeter. Het tankstation verliest zijn functie, maar blijft wel bestaan omdat het een Rijksmonument is. Sterker: het gebouw krijgt een horeca-invulling met daaromheen mooie, brede en autoluwe kades.

Zwembad in de gracht

En met een groot terras langs de gracht waar nu nog getankt wordt. Er zijn zelfs stiekeme plannen om daar een zwembad in de gracht aan te leggen. Gewoon omdat het kan en omdat het een keer wat anders is tomaat in de sla doen. De definitieve plannen voor de complete Diepenring zijn nog niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat Groningen dadelijk veel meer uit de grachten haalt dan nu.

Check hier de uitgebreide plannen

https://www.youtube.com/watch?v=-ZrWdGIB9l0

Check hier de uitgebreide plannen

Psst, hier meer afleiding: