Groningen maakt eindelijk een einde aan plastic wegwerpbekers op evenementen

ode Groninger nacht Guardian
Grote Markt bezaaid met wegwerpglazen van plastic

Heel veel gemeentes verplichten festivalorganisaties al jaren om hardplastic glazen te gebruiken, die niet worden weggegooid maar worden ingeruild voor statiegeld. In Groningen was dat tot nu geen harde eis, maar daar komt verandering in.

De gemeenteraad heeft zich afgelopen woensdag namelijk in grote getale achter het voorstel van Partij van de Dieren geschaard om een einde te maken aan het gebruik van plastic wegwerpglazen op evenementen. De directe aanleiding is het fuifje van Vindicat bij de Kardingerplas. Het strand lag vier dagen na het festival nog bezaaid met plastic wegwerpglazen, vaak al in halve staat van ontbinding met dank aan alle nattigheid en blubber.

Waarom niet eerder?

Er is al langer onvrede over dit stukje beleid van de gemeente. Chris Garrit, oud-nachtburgemeester, festivalorganisator en uitbater van EM2, trekt al dertien jaar hierover aan de bel bij het stadhuis. “Het is te gek voor woorden dat dit nog niet eerder is geregeld. In Amsterdam is dit bijvoorbeeld al sinds 1 januari 2019 harde eis. Maar wethouder Chakor, van nota bene GroenLinks wilde dat hier niet doorvoeren, werd mij verteld. Volgens haar zou het grote festivalorganisaties weerhouden om evenementen in Groningen te organiseren.”

Strand van Kardinge vier dagen na het Vindicat-feest

Dat klinkt als een kulredenatie, mochten de woorden van Chris kloppen. Want veel grote landelijke en mondiale, maar ook lokale organisaties werken al met hardcups. SPOT (Oosterpoort en mede-organisator van Greenday en Guns ’n Roses in het Stadspark) is bijvoorbeeld in 2018 overgestapt naar hardcups.

Vooruitstrevender dan de gemeente

Ook werken bekende Groningse festivalorganisaties als Paradigm, EM2 en KopjeK al jaren op eigen initiatief met hardcups en daaraan gekoppeld statiegeld. Niet per se het meest ideale systeem omdat de gast het glas bij zich moet houden tot het volgende biertje, maar een stuk beter dan een stuk natuur of een veld bezaaid met plastic. En in de praktijk blijkt dat de gast er geen enkel probleem mee heeft en dat er vooral veel minder afval is.

Dus mooi dat de gemeente dankzij de Partij voor de Dieren eindelijk overstag is. Nog mooier dat veel organisaties in Stad zelf die verantwoordelijkheid al lang en breed hebben genomen. En absurd dat juist onder een GroenLinks-wethouder het (niet eens valide) commerciële argument, volgens Chris, zwaarder woog dan de ecologische argumenten.

Reactie stadhuis

Of dit echt de reden is dat Groningen nu pas stopt met wegwerpplastic kunnen we niet met zekerheid zeggen. De vraag ligt al sinds woensdag in de week bij de woordvoerder van de wethouder en is tot nu niet beantwoord.

Psst, hier meer afleiding: