Groningen op de internationale nachtkaart

SXSW Groningen nachtkaart

South by Southwest in Austin – Amerika

Nachtburgemeester Chris Garrit mag dan misschien wel bezig zijn met zijn afscheidstournee, dat betekent niet dat hij de kantjes er afloopt. Integendeel: Chris gaat de Groninger nacht vertegenwoordigen op het fameuze South by Southwest-festival in Amerika.

ESNS maar dan Amerikaans

SXSW is een soort Eurosonic Noorderslag, maar dan de Amerikaanse slag. Een maatje (of twee) grote zeg maar. En met meer dan alleen muziek. Het festival draait ook om films en interactieve media. Ondanks dat muziek niet het enige onderwerp is, zijn er toch ongeveer 2.000 optredens in vijf dagen tijd.

Daarmee is SXSW, volgens Wikipedia, het grootste muziekfestival van de wereld. En op dat festival gaat Chris een warm pleidooi houden voor het Groninger nachtleven. Hij belooft op Facebook Groningen en de rest van Nederland, samen met de nachtburgemeester van Amsterdam, goed te vertegenwoordigen.

Groningen valt op

En hij wil samen met de nachtburgemeester van Amsterdam de nachtcultuur wereldwijd bevorderen. “We hopen (na de eerste Europese steden) nu ook Amerikaanse steden te interesseren het nachtburgemeesterschap in te stellen, ter verdere bevordering van de lokale (N8)cultuur.”

Chris is via internationale congressen al een tijdje bezig de Groninger nacht internationaal op de kaart te zetten. Londen is, na enthousiaste woorden van Chris over 050, nu bezig met het installeren van een nachtburgemeester. En er ook in Spanje en Italië kijken steden, zoals Barcelona, met met interesse naar de florerende Groninger nacht.

Adje Interim

Afgelopen november heeft Chris laten weten niet in de running te zijn voor een derde termijn nachtburgemeesterschap. Hij heeft inmiddels twee keer twee jaar erop zitten, en dat is genoeg. “Het ambt is belangrijker dan mijn persoontje. Het is tijd om de stoel vrij te maken voor een nieuwe bevlogen hoeder van de Groninger nacht.”

Komende februari zou een nieuwe nachtburgemeester worden gekozen tijdens een feestelijke avond in Huize Maas. Door wat ruis op de subsidielijn is het feestje tot nader order uitgesteld. Maar daarover binnenkort meer. Totdat de nieuwe nachtelijke burgervader bekend is, gaat Chris door als interim-nachtburgemeester.

Psst, hier meer afleiding: