Groningen samen met Frans eiland in Indische Oceaan jongste regio van EU

Groningen is een jonge levendige stad!’ Een veelgehoorde uitspraak. En niet alleen een mening, maar nu ook een feit. Sterker nog, de uitspraak kan nu veranderd worden in ‘Groningen is de jongste levendigste stad!’ Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat, het ‘CBS’ van de Europese Unie.

Ondanks de vele studenten in Stad is de uitkomst van het Europese onderzoek opvallend. Nog niet zo heel lang geleden, in 2019, was buiten de stadsgrenzen in bijna alle delen van de provincie totaal geen sprake van verjonging. In het Noorden van de provincie en met name de aardbevingsgebieden was sprake van een grote leegloop. Dat bleek uit bevolkingsprognoses van het CBS.

Compleet ander beeld in 2021

Bevolkingskrimp en leeftijd hebben een causaal verband. De enige noordelijke gemeenten waar de bevolking substantieel groeide waren Groningen (zo’n tien procent), Assen en Meppel. Juist in deze gemeenten nam de vergrijzing minder toe. Voor de rest liep het Noorden leeg.

2021 liet een compleet ander beeld zien. Bijna overal was namelijk een bevolkingsgroei te zien. De omslag van krimp naar groei ontstaat vooral door de komst van nieuwe inwoners die vanuit het Westen verhuizen naar het Noorden. Het resulteert nu dus in het feit dat Groningen de jongste regio van de Unie is. Enkel twee overzeese gebieden van Frankrijk scoren hetzelfde: 23 procent van de inwoners zijn tussen 15 en 29 jaar oud.

Psst, hier meer afleiding: