Groningen: voorbeeld en schrikbeeld voor Leeuwarden

 

Groningen Leeuwarden

Het is algemeen bekend, maar toch is het fijn om af en toe de bevestiging te krijgen: Groningen is de tofste stad van het land, en op zeker van Noord Nederland. Dat weten ze in Leeuwarden ook, blijkt deze dagen wel weer.

Afgelopen week zijn drie artikelen verschenen op het Leeuwarder stadsblog Suksawat, waarin met enige jaloezie en afgunst wordt gekeken naar Groningen. Maar waarin Stad ook als voorbeeld wordt genoemd. Het eerste stuk gaat over sluitingstijden in Leeuwarden.

Sluitingstijden

In de Friese hoofdstad moet je om 03:00 uur in de kroeg of de club zijn. Dan gaan de deuren dicht. Je mag binnen nog twee uur doorraven, maar na 03:00 uur mag je niet meer wisselen van kroeg. Na 03:00 uur de stad ingaan is dus compleet kansloos.

Hoe anders is dat in Groningen. Sinds de jaren 050 zijn hier onbeperkte sluitingstijden. Eén van de belangrijkste succesfactoren onder de erg gezellige en roemruchte Groningse nacht. In het stukje wordt 050 een aantal keren als voorbeeld, maar ook als concurrent aangehaald.

Zo vertelt de eigenaar van Club 21 in Leeuwarden: “Wij verzorgen veel technofeesten. Bij ons begint het feest vaak pas rond een uur of vier. Een uur later moeten we dicht. Zonde, want deze mensen pakken vervolgens de eerste trein naar Groningen, om daar verder te feesten.”

Is ook zo, geen idee of opengooien van sluitingstijden hiertegen helpt, vast wel een beetje. Maar hé, met of zonder sluitingstijden: Groningen is met KopjeK, Oost, Paradigm, Subsonic en al die andere organisaties de absolute technohoofdstad boven de rivieren.

Braindrain naar Groningen

Artikel twee gaat over studenten die Leeuwarden na hun studie verlaten. Een probleem dat we in Stad ook kennen, maar hier is een kentering zichtbaar. Komt door: vette stad om te wonen, steeds meer hoogwaardige banen door bijvoorbeeld IBM en door het ideale startup-klimaat.

Uit een onderzoekje blijkt dat in Leeuwarden slechts 1,5 procent van de studenten in de stad wil blijven na de studie. Dat baart de gemeente zorgen, schrijft Suksawat. “Hoe hou je het talent hier, in plaats van dat het allemaal vertrekt naar de Randstad, of nog erger, Groningen?”

Tipje voor Leeuwarden en alle partijen die zich daar bekommeren over de uittocht van studenten: kom eens kijken in Stad. Onderzoek hoe het kan dat hier een kentering te zien is in de braindrain. Wij zijn best bereid om wat ontwikkelingswerk te doen en kennis te delen.

“Zodat de liefhebber niet naar 050 hoeft”

Het derde stuk gaat over de komst van Roy Davis naar Leeuwarden. Puike prestatie om mondiale househeld naar Neushoorn te halen, dat zeker. En het smaakt naar meer vertelt organisator Chris Roorda tegen Suksawat. Chris komt overal, Berlijn, Londen, Parijs en Groningen.

“De hoge standaard die ik gewend ben, heb je in Leeuwarden niet. Ik wil dat gevoel hierheen brengen. Geen namen om veel mensen te trekken, maar mensen kwaliteit leveren. Zodat de liefhebbers daarvoor niet naar Groningen of Amsterdam hoeven,” vertelt hij aan Suksawat.

Leeuwarden is ook leuk

Dank voor de bevestiging Leeuwarden, maar ook uitgaan van eigen kracht. Er gebeuren genoeg mooie dingen in 058. Wat te denken van Welcome to The Village, zo’n festival hebben wij weer niet. En daarom gaan we die dagen ook massaal naar Leeuwarden.

Sterker: Sikkom organiseert zelfs een busreis naar Welcome to The Village vanuit Groningen omdat het zo tof is (je kunt nog kaarten kopen!). Misschien is dat ook wel het beste: elkaar sterker maken, vruchten plukken van elkaar, in plaats van de concurrentiestrijd aangaan.

Psst, hier meer afleiding: