Groningen wat ben je mooi – foto’s vanaf DUO-toren

Groningen uitzicht DUO

Het idee is de trailer van House of Cards na te maken in Groningen. En dan goed. Want er is al een parodie, maar dat kunnen wij beter. Om de juiste beelden te schieten moeten we de lucht in. Het dak van het DUO-gebouw op.

Dat hebben stagiairs Youri, Milton en Tobias helemaal zelf geregeld. Gisteren komen ze binnen met de heugelijke mededeling: “We mogen morgen om half twee het dak op van DUO! Hoe vet is dat en jij mag mee.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen en dus torenen we vanmiddag hoog boven de stad uit.

Groningen uitzicht DUO

24 Etages in 24 seconden

Binnen 24 seconden legt de lift 24 verdiepingen af. Dan deurtje door, nog een trap op, nieuw deurtje en dan staan we op het dak. Oog in oog met de ineens heel kleine en nietige stad. De metropool van het Noorden is zo klein dat je met een kleine aanloop er zo overheen kunt springen. Althans, zo lijkt het vanaf het dak. De complete stad is in één oogopslag zichtbaar.

Van de suikerfabriek in Hoogkerk tot de vuilnisbult achter de Eurobog. Van de flats in Vinkhuizen tot de Hoornse Plas. Het scherpe oog ziet echter nog veel meer. Boven Friesland zie je de mestdampen. Richting Waddenzee pluimt de rookwalm van de nieuwe kolencentrale boven de horizon uit. Richting Delfzijl zie je de grote havenkranen.

Duo 1

Uitzicht over Groningen – onbetaalbaar

Het is prachtig bovenop het gebouw. Het weer is goed. Het uitzicht verbluffend. We hebben een kwartier om zoveel mogelijk foto’s te maken en de juiste beelden vast te leggen voor de 050-trailer van House of Cards. Dan zit het avontuur erop en staan we dankzij de übersnelle lift binnen 24 seconden weer beneden en lijkt de stad ineens weer enorm groot en imponerend. Maar wij weten beter.

Tekst: Willem Groeneveld – Foto’s: Milton Broen, Tobias Post en Youri Bakker

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Duo 2

Duo 17

Duo 9
Duo 7

Duo 6
Duo 5
Duo 4
Duo 3
Duo 2
Duo 16
Duo 15
Duo 14
Duo 13
Duo 12
Groningen uitzicht DUO

 

 

Psst, hier meer afleiding: