Groningen wederom beste plek van Europa om gezond oud te worden

Daan Bultje van HANNN neemt de prijs in ontvangst

Noord Nederland is deze week weer uitgeroepen tot een van de zes beste regio’s van Europa om gezond oud te worden. Dat komt grotendeels dankzij de inspanning van Healthy Aging Network Northern Netherland (HANNN).

HANNN is tien jaar geleden opgericht met als doelstelling: mensen in het Noorden gezonder oud laten worden. Daartoe ontplooit HANNN allerlei initiatieven. Blue Zone Selwerd is een daarvan. Overal op de wereld zijn blue zones, plekken waar mensen ouder worden dan gemiddeld.

Gezond ouder worden

Dat hangt van veel factoren af, zoals voeding, omgeving, klimaat en meer van dat. Die invloeden kunnen in een klein gebied al een groot verschil opleveren. Zo hebben mensen in Zuid-Drenthe een andere voedselconsumptie dan Noord-Friezen, weet Nick Cramer van HANNN.

In eerste instantie is het idee van HANNN om van compleet Noord-Nederland een blue zone te maken. Dat is iets te ambitieus, maar in Selwerd zijn een paar partijen die graag met het concept aan de slag gaan. En zo ontstaat Blue Zone Selwerd met als doel: de gezondheid verbeteren.

HANNN

Nick: “Daarbij kijken we naar een vele maatregelen in de breedte. Zo is de aanwezigheid van groen in de wijk erg belangrijk om gezonder oud te worden. De luchtkwaliteit telt ook mee. En het aanbod van gezond en ongezond eten in de wijk is een factor, net als sportmogelijkheden.”

De Blue Zone is niet het enige dat men doet. De instelling is met van alles bezig, van Life Lines, waarin een grote groep Noordelingen qua gezondheid op de voet wordt gevolgd. En: “We willen kennis overdragen, ondernemers helpen en de invloed van cultuur omgeving ten positieve aanwenden.”

Gezonde regio

Het is geen vaststaand gegeven dat Groningers over twintig jaar beduidend gezonder en ouder worden dan Zeeuwen dankzij de inspanningen van HANNN. Maar al het werk zorgt wel voor betere voorwaarden, condities en mindset om gezonder oud te worden en dat valt ook in Europa op.

Want Noord- Nederland krijgt via HANNN voor het derde jaar op rij het Certificate of Exxelence. Dat is een hele beste prestatie. Directeur Daan Bultje is op 25 september naar Aarhus in Denemarken gegaan om uit handen van de Europese Commissie het certificaat te ontvangen.

Beste van Europa

Nick: “Er zijn maar drie regio’s (van de 147) in Europa die deze status krijgen. Het is een erkenning voor de samenwerking tussen Noordelijke kennisinstellingen, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om bij te dragen aan meer gezonde jaren voor de inwoners in onze regio.” 

Psst, hier meer afleiding: