Groningens Ontzet: het oubollige programma is weer om te janken

Groningens Ontzet Volksvermaken

Ooit was het Groningens Ontzet het festival van het jaar met een stampvolle binnenstad. Een soort koningsdag en – nacht, maar dan alleen voor Groningen. Daar is tegenwoordig bar weinig van over.

In de jaren 2000 is Stad afgeladen vol voor Groningens Ontzet. Overal is muziek, zijn live optredens en studenten verkopen broodjes hamburger vanuit de deuropening. Drommen jongeren uit Stad en Ommeland komen af op het spektakel en uitgebreide programma. Nu blijven ze thuis, want het festijn is zo ongelooflijk suf dat zelfs Drachten zou bedanken.

Traditioneel saai programma

Om te duiden hoe treurig en vergrijsd het programma is, nemen we je eem virtueel mee op pad. De dag begint in alle vroegte. Om 8:00 start namelijk de Concours Hippique ’t Peerdespul op de Drafbaan. Gelukkig duurt dit evenement, dat vooral interessant is voor koude kak, tot 17:00 uur. Nog genoeg tijd dus om te bezoeken en om nog een keer om te draaien.

Iets later, om 8:20 uur, is de traditionele kranslegging bij het borstbeeld van Rabenhaupt (de redder van Stad) op het Waagplein. De niet heel sprankelende ceremonie duurt tot ongeveer 8:45 uur. Zodat alle bobo’s zich op tijd kunnen melden bij de Martinitoren. Want daar begint om 9:00 uur het klok luiden, ook al zo’n traditie. Dit duurt een kwartiertje.

Zo was Groningens Ontzet ook ooit ongeveer

Paardenkeuren en drakenbootrace

Daarna is het de beurt voor de traditionele paardenkeuring op de Vismarkt. Die duurt van 9:30 tot 11:00 uur en is net als voorgaande evenementen vooral leuk voor de ietwat bekakte en grijze doelgroep. Maar dut niks. Het is nog vroeg en dan liggen jongeren allicht toch nog op bed of ze zitten in de collegebanken. Maar de rest van het programma biedt ook weinig hoop.

Zo is aansluitend na de keuring de Ontzetrede op het Academieplein, De rede van een uur wordt voorgedragen door Prof. Dr. H. Pleij. Ook niet heel bruisend of supergezellig. Maar is wel traditie. Net als de Drakenbootrace. Die is de hele dag op het Hoge der A en ziet er best spectaculair uit. Maar na drie races heb je het wel gezien en het duurt bijna acht uur!

Drones waren in 2012 boeiend

Verder is er ’s middags de stripboeken- en platenmarkt op het Hoge en Lage de A. Best leuk voor een random zondagmiddag. Maar niet echt een enorme publiekstrekker voor de belangrijkste Groningse feestdag van het jaar. De shantykoren zijn dat evenmin. En de droneshow, die ook ’s middags is, zou in 2012 boeiend zijn. Maar is nu wel een beetje: been there, drone that.

Dan is er ook nog een brassband die optreedt. Pffffff. En er is een springkussenfestival voor kinderen. Niet voor jongeren die dronken willen bouncen. Oh ja, je kunt ’s middags ook nog 3D-pennen maken… jottem. Klinkt allemaal als behoorlijk suf en niet bijster boeiend voor de grootste groep inwoners van Groningen: jongeren en studenten.

Gronings Ontzet 2
De taptoe – een van de ‘hoogtepunten’

Borrel met de Rotary Club

Maar daar mogen we van de Vereniging Volksvermaken, die dit allemaal op haar geweten heeft, niet te veel over zeiken. Want er is heus wel wat voor jeugd en studenten te doen: de borrel met de Rotary Club. Proest. Als er iets dodelijk saai is, is het wel bier drinken met de ballen van de Rotary Club. Maar de organisatie meent het bloedserieus. Om te janken, wederom.

Gelukkig start rond 16:00 uur op het Waagpleind het Bommen Berend Festival. Het fuifje duurt tot 23:00 uur en is niet iets waar tienduizend jongeren op afkomen, maar ze proberen er met lokale bands wel wat van te maken. Dat verdient lof. Want dit onderdeel is voor jongeren echt het enige beetje aansprekende evenement van heel Groningens Ontzet.

Jeeej, taptoe

Want de rest van het programma wordt gevuld met de taptoe op de Vismarkt. Dat is met muziekkorpsen en zo. Verder is er nog touwtrekken, een draaiorgel (whoohoo) en een dweilorkest in de binnenstad. Oh ja, er is ook nog de traditionele zuurkoolmaaltijd bij Hotel Weeva, een stadswandeling en de dag wordt afgesloten met vuurwerk.

Dat vuurwerk is wel groots, maar de rest van de dag is saaier dan shoppen in Drachten of feesten in Klazienaveen. Terwijl de organisatie sikkom een ton gemeenschapsgeld krijgt om iets vets neer te zetten voor iedereen. Dus voor ouderen (heel goed dat er veel te doen is voor deze doelgroep), maar ook voor jongeren tot 35 jaar. Toch met afstand de grootste bevolkingsgroep in Grunn. Maar voor hen is Groningens Ontzet dodelijk saai.

Andere steden laten zien hoe je het ontzet moet vieren. Kijk voor de grap maar eens naar Leiden. Daar organiseren ze van alles voor jongeren en ouderen. Met een geweldig en massaal volksfeest als resultaat. Hier zie je alleen maar bejaarden, lege pleinen en amper feesten.

Lees hier de geschiedenis van Groningens Ontzet.

Psst, hier meer afleiding: