Groninger Studentenbond: ‘Alcoholverbod in het Noorderplantsoen is onbegrijpelijk’

Het Noorderplatje in hoogtijdagen

Reuring alom. Er komt per 1 juli namelijk een alcoholverbod in de chillspot der chillspots: het Noorderplantsoen. Iets dat heul veul studenten en Stadjers keihard in het verkeerde keelgat schiet.

Voor de context: burgemeester Koen Schuiling heeft besloten een geldend verbod op het drinken van alcohol in het plantsoen vanaf 1 juli te handhaven. Geldend verbod? Zekers. Eigenlijk mag je nu ook al geen blikkie pils opentrekken op de heilige lap groen, maar dankzij het gedoogbeleid is dat sinds jaar en dag no problemo.

Sterker: het hoort bij het Noorderplantsoen. Picknicken met een fijn glas rosé, sikspekkie uit de koeling trekken en ‘m dan in goed gezelschap richting huig tikken. Jep, de plek is inmiddels de achtertuin van menig student en Stadjer.

Overlast

Maar voortaan moet dat in de 0.0-sfeer. Bij de vijver in het midden van het plantsoen blijkt nogal wat overlast gaande te zijn. Tussen de tien en dertig man die de boel verstieren.

‘Dan moet je denken aan lawaai, harde muziek, drank- en drugsgebruik en het aanspreken van mensen’, zegt woordvoerder van de gemeente Hans Coenraads. Met het verbod op alcohol wil de gemeente dat probleem oplossen.

Groninger Studentenbond

Maar of het invoeren van zo’n algemeen verbod een oplossing op maat is? Daar lijkt het niet op. De move van Schuiling doet eerder aan als een klassiek gevalletje ‘de koter met het badwater wegmieteren.’

GSb-voorzitter Jan Willem Leeuwma: “Mensen die overlast veroorzaken kunnen nu immers al makkelijk getraceerd worden. Dat alle studenten nu de dupe worden van een kleine groep herrieschoppers, is onredelijk.’

Daarnaast benadrukt hij het belang van relaxen in een van de fijnste stekken van Stad. “Het Noorderplantsoen is dé achtertuin van studerend Groningen. Studenten verruilen hun kleine kamer om met elkaar van de zon te genieten. Dat sociale contact hebben studenten hard nodig”, stelt Leeuwma. “Zeker nu.”