Groningers breken record en staan op pole bij Bridgestone World Solar Challenge

In Australië is de race van de toekomst gaande: Bridgestone World Solar Challenge. De krachtmeting van 3022 kilometer is begonnen op het circuit van Darwin waar 43 teams van knappe koppen tegen elkaar racen met zonneauto’s.

Vandaag is de kwalificatie voor de eerste racedag, die morgen in Darwin begint, en tromgeroffel…: Top Dutch Solar Racing staat op pole position. De wagen van de Groninger en paar Friese studenten (Hanze, RUG, Noorderpoort en Frisland College) heeft zelfs een dik record verbroken.

Dik record jong!

De zonneauto reed de ronde namelijk in 1:51:99 met een gemiddelde snelheid van 92.25 kilometer per uur en een zelf gemeten topsnelheid van 142 kilometer per uur. Dat is nog nooit iemand gelukt, en dat is bijzonder knap van de Noordelingen, want het is de eerste keer dat ze meedoen.

Dat leidt uiteraard tot vreugde in het Fries/Groningse kamp. Kevin Luinge, lead driver van het team: “Ik voel me supergoed! We hebben een ongelooflijke tijd neergezet en dat gaat veel voordeel opleveren tijdens de race. En ik denk dat veel baat heb bij mijn passie voor karten.”

De race en het team

De Bridgestone World Solar Challenge is een wedstrijd waarin teams met zelfgebouwde zonneauto’s van Darwin naar Adelaide rijden en duurt van 13 tot 20 oktober. De teams rijden van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. Daarna slaan teams kamp op in de Australische outback.

Het Noordelijke team, dat rijdt met de Green Lightning, bestaat uit 26 studenten van verschillende opleidingen. Daarmee is Top Dutch Solar Racing uniek: het is niet alleen gevuld met universiteitsstudenten. Naast de opleidingen werken ook overheden en bedrijven mee.

Foto’s zijn van Job Verkruisen

Psst, hier meer afleiding: