Groningse studenten lanceren antikaterpil: “Binnenkort bij nachtwinkels te koop”

Er zijn net zoveel volksmiddeltjes tegen de kater als stenen in de Martinitoren. Een banaan happen, of een glas melk drinken voor je crasht, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het helpt allemaal geen donder volgens drie Groninger studenten. Wat wel helpt, is hun vinding: de Recharge Pil.

“De overlevering leert dat je een kater krijft omdat alcohol je lichaam uitdroogt,” legt Arman Salavati (18) uit. “Dat is een beetje kort door de bocht. Het is een indirect gevolg van alcohol. Alcohol onderdrukt de werking van het antiplashormoon. Gevolg is dat je vaker moet pissen waarmee veel belangrijke vitaminen en mineralen verloren gaan. Daar word je hondsberoerd van. En het zijn juist de stoffen die het antiplashormoon stimuleren.”

Antikaterpil net als braincaps

Arman kan het weten. Hij studeert geneeskunde in Groningen en heeft samen met Luuk de Haan (18) en Max Meevisser (19), studiegenoten en vrienden, maandenlang (praktijk)onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op het lichaam. Na heel veel studie en experimenteren op vrienden en zichzelf, denken ze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te weten welke mineralen de vochtbalans weer op orde brengen.

Welke dat zijn, gaan ze niet verklappen. Wel hebben de gasten de juiste mineralen in de Recharge Pil gestopt die, als het goed is, binnenkort voor 1,50 euro te koop is bij verschillende nachtwinkels en kiosken in de binnenstad. Arman: “We hebben met een aantal winkels in de Poelestraat gesproken. Zij hebben er oren naar om de pil in hun assortiment opnemen.” Heel veel belemmeringen zijn er in ieder geval niet omdat het niet wordt beschouwd als medicijn.

Wetgeving en controle

Voedingssupplementen vallen onder de Voedsel- en Warenwet en niet onder de Geneesmiddelenwet waardoor de drempel naar de markt veel lager ligt. “Pas als er een probleem ontstaat, of veel klachten zijn, duikt de inspectie erop,” weet Arman. Als voorbeeld noemt hij Braincaps (toevallig ook in Groningen bedacht). “Dat is ook een pil met mineralen en vitaminen die studenten slikken om beter te kunnen studeren. Wordt ook gewoon verkocht.”

Voor klachten zijn de jongens, die zich verenigd hebben in de startup Hangover Cure, niet bang. Zoals geschreven hebben ze uitgebreid onderzoek gedaan en de pil volop getest. “We hebben onderzocht hoe het lichaam reageerde, het aantal drankjes meegenomen in de evaluaties en rekening gehouden met andere factoren die een rol spelen, zoals sporten en goed slapen.”

Door met echt en neppillen te werken, om het placebo-effect te tackelen, en constant schaven hebben de vrienden inmiddels de ultieme antikaterpil ontwikkeld. Daar bestaan net zoveel van als oma’s foefjes tegen brakheid, en is het ook nog eens wij van wc-eend, maar de wetenschappelijke onderbouwing klinkt plausibel. De pil zorgt er niet voor dat het antiplashormoon weer wordt aangemaakt, want dat is gevaarlijk, serieus medisch werk en wat anders dan supplementen toedienen.

Snel te koop in de Poelestraat

Wat de recharger wel doet, is zorgen dat de juiste mineralen, die onder druk van de antiplashormonen om de paar biertjes massaal uit je lichaam vloeien, weer in je lijf komen. De resultaten liegen er volgens de gasten niet om. “Maar het is geen wondermiddel,” tempert Arman de verwachting “Vermoeidheid blijft. Dat is niet zo gek als je tot vijf uur staat te hossen in ’t Fust. Daar kun je je goed gaar van zijn de volgende dag en dat lossen wij niet op. Koffie drinken helpt wel.”

Wanneer de antikaterpil precies in de schappen ligt, is nog helemaal duidelijk. Eerdaags is de hoop en de belofte. De website en Facebookpagina ontbreken ook nog, maar ook die komen. Ooit. Of snel. “Een website bouwen kost geld, we zijn maar arme studenten. De bedoeling is uiteindelijk dat er website en een app komen waarmee je de pil kunt bestellen. Als het blijkt aan te slaan, gaan we erg snel schakelen. De droom is dat in iedere Groningse kroeg en club de Recharge Pil-automaat hangt.”

Ga het gesprek aan ( comments)