Groninginnedag 2016: nationale, regionale en lokale terugkomdag

 

Groninginnedag 2016 Groningen

Een soort Koninginnedag, maar dan anders. Dan Gronings. Met droge worst, aaaaaierballen en feest tot in de allerkleinste uurtjes. Want iedereen die is uitgevlogen weet: nergens zijn de nachten zo heroïsch als in Groningen. En daarom de nationale en regionale en lokale terugkomdag: Groninginnedag 2016.

Dat is in ieder geval de bedoeling van Stadjer Steven van Duin (25). Samen met EARTH Concepts uit Amsterdam heeft hij vandaag het evenement Groninginnedag 2016 gelanceerd op Facebook. De dag moet zo awesome wprden, dat iedereen die maar iets heeft met Groningen op 17 september terugkeert naar Stad. En niet alleen in 2016, ook in 2033. Hoe en wat precies, dat is nog niet helemaal duidelijk.

Moet iets van hele Stad worden

Er zijn vergunningen aangevraagd voor activiteiten in de binnenstad, en er lopen nog allerlei lijntjes. Naar gemeente, sponsoren, maar ook naar partijen om mee samen te werken zoals Paradigm, Subsonic, Brouwerij Martinus en Hooghoudt. “Het moet echt een feest van de Stad worden, een dag waarvoor iedereen die hier ooit gestudeerd of gewoond heeft, wil terugkomen. Een feest van herkenning. Ook voor Stadjers en studenten,” vertelt Steven.

Ooit was dat Gronings Ontzet, maar dat feest is volgens de mensen achter Groninginnedag niet meer wat het geweest is. Geen dag waar oud-Stadjers en studenten honderden kilometers voor reizen. Hoewel er nog volop geknutseld wordt aan het idee, en de organisatie meer dan openstaat voor goede suggesties, is het duidelijk dat het moet gaan om vertier met een Groningse invalshoek.

Beetje concreet, beetje op zoek naar ideeën

Het beste van Stad gecombineerd met het nostalgische van Stad (en Ommeland). Lokaal bier, lokaal eten, lokale trots die zich presenteert, zoals de Groninger nacht en andere culturele stakeholders. “We hebben wel een aantal redelijk concrete ideeën, maar we willen vooral alvast reuring veroorzaken nu iedereen nog in Stad is. Voordat de zomervakanties aanbreken. Daarom zijn we gestart met een uitgebreide landelijke Facebookcampagne. We hopen dat andere mensen en partijen aanhaken, zodat we echt breed en inhoudelijk kunnen programmeren.”

Meer informatie op (waar anders?): de Facebookpagina van Groninginnedag 2016

Psst, hier meer afleiding: