Gronings Ontzet: gedachte is er, nu de uitvoering nog

Gronings Ontzet

Nog niet zo heel lang geleden keek iedere Stadjer en Ommelander uit naar 28 augustus. Groningens Ontzet. Of Gronings Ontzet, of Bommen Berend. Soort van Koninginnedag en – nacht. Maar dan anders. Puur en exclusief Gronings. Dus toffer. Een verplichte vrije dag voor iedere scholier en werknemer in Stad.

De binnenstad minstens net zo vol met mensen als tijdens Koningsdag. Kermis op de Grote Markt. Optredens van grote namen op een dik podium op de Vismarkt. Bands, dj’s van kleiner allure op dunnere podia in de Kromme, op het Poeleplein. Waar eigenlijk niet in de binnenstad. Met op elke hoek duizenden hossende en borrelende mensen. Heuh! Dat was wat, dat Gronings Ontzet.

Toen en nu

De tijd romantiseert de herinnering. Is zo. En het is alweer een tijdje geleden dat het zo Gronings Ontzet toffer was dan Koningsdag. Maar kanonne, om maar even in de geest van Bommen Berend te blijven, wat is er gebeurd met 28 augustus? Er is niets meer van over behalve traditioneel en suf geneuzel als paarden keuren, klokken luiden, en nog meer paardentjak.

Het contrast is schrijnend en doet pijn bij iedere Groninger boven de dertig. Bij hen die beter weten. Die stiekem op 28 augustus hunkeren naar vrouger. Maar er gloort hoop. Vandaag is Marten de Ruiter op bezoek geweest. Marten is dankzij een pitch bij RTV Noord door de Koninklijke Vereniging van Volksvermaken uitverkoren om Gronings Ontzet op te poetsen en te laten shinen.

Goede intenties

Het complete weekend van 26, 27 en 28 augustus is voor de viering uitgetrokken. Dat is nieuw. Drie dagen feest. Dat siert de intentie van de Vereniging van Volksvermaken. Ze willen er wat van maken. Toch komt het niet echt van de grond. Dat ligt niet aan Marten. Die heeft vette video’s gemaakt die je de afgelopen dagen waarschijnlijk wel voorbij hebt zien komen op Facebook.

“Ik ben #ontzettendGronings,” zeggen heel veel Stadjers, van allerlei pluimage, in de camera van Marten. Nice filmpje wel. En bedoeld om alvast het vuurtje op te stoken richting eind augustus. Maar het bevrijdingsvuur, we vieren tenslotte de bevrijding van Groningen uit de kluwen van de Bisschop van Münster op 28 augustus 1672, lijkt helaas nog niet echt te gaan vlammen.

Oelinda Gronings Ontzet

Nachtburgemeester Oelinda tijdens opnames voor Gronings Ontzet – foto: Jacco van der Zwan

Tros Muziekfeest op 28 augustus

De programmering van het feest, zeker voor de jongere doelgroep, is niet zo heel vet. De organisatie is in handen van dezelfde lui die Tros Muziekfeest op het Plein doen. Nou, dan weet je het wel, dat wordt een palingsoundinvasie. Voor de zaterdag staan echt smartlappenzangers gepland. Voor vrijdag is dance de bedoeling, maar kan volgens de organisatie ook zo Volendam in 050 worden.

Ze weten het nog niet precies. Wordt inmiddels wel een beetje krap, maar eerdaags worden de eerste namen bekend gemaakt. Dan weten we meer. Dan weten we of het twee dagen hollandse hitjes worden, – heel tof voor de liefhebber, laatst op de Vismarkt was het ook beregezellig – of toch wat meer aansprekende variatie. Maar wat er vrijdag dan precies komt?

Vrijdagavond nog ongewis

Het is allemaal beetje laatste moment, en op het oog wat suf. Gezien de samenstelling van het bestuur en brei aan commissieleden van de Vereniging van Volksvermaken, kun je ook niet veel meer verwachten. Het is overwegend grijs, richting pensioengerechtigde leeftijd, of daar al overheen en Hans Alders. Koning bijbaantjes. Van Shell tot aardbevingsmarionet van Kamp. Dan krijg je dit.

Dan kunnen we bij de pakken neer gaan zitten en  jammeren over een groots volksfeest wat eens was. Maar we kunnen ook er met zijn allen wat van maken. Daarom een oproep. Binnenstadbewoners: zet muziekboxen vol aan in de raamopening. Bak hamburgers op de stoep. Zorg voor spontane volksfeesten op straat. Horeca: doe ook wat. Leuke dingen. Podiumpjes.

Met zijn allen bouw je een volksfeest

Kicken bandjes. Lokaal talent en zo. Ook organisaties als Paradigm en Kopjek. Regel wat. Voor vrijdagavond zoekt men nog invulling. Een vet technofeest op de Grote Markt bijvoorbeeld. En Horeca Zuidzijde, help ook eens iets leuks mee organiseren. Kunnen jullie als de beste. En Stadjers, studenten, Ommelanders, pleur die rugtas vol met borrels en trek het centrum in,

Is het niet komend Gronings Ontzet, komt wel erg snel dichterbij, dan wel het jaar daarop. We kunnen wel een Amsterdams bedrijf de weemoed van 28-8 laten ‘misbruiken’ voor Groninginnedag. Beter is het om met zijn allen weer het maximale uit 28 augustus te halen. Het kan. De geschiedenis heeft het bewezen en er is een groot voordeel ten opzichte van Koningsdag en -nacht.

Gronings Ontzet in ere herstellen, het kan!

Grote artiesten zijn dan niet zo geneigd helemaal naar Groningen te komen. Ze kunnen op zo’n dag met gemak zes klussen doen in de Randstad. Een ritje 050 op en neer scheelt dan snel een optreden of twee. Op 28 augustus zijn betere en meer artiesten beschikbaar. En exclusief Gronings. Geen oranjegeneuzel, gewoon feest, vette optredens, borrels, vrienden, oude bekenden en moi!

Door Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: