Gronings Ontzet was al niet heel spannend. Door coronamaatregelen is editie 2021 helemaal meh.

Foto: Duncan Wijting

Niemand heeft om corona en bijbehorende maatregelen gevraagd. Ook ‘De Vereeniging voor Volksvermaken’ met twee e’s niet. Zij zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor belangrijke vieringen in Stad. Zoals de ‘Intocht Sint Nicolaas’ – wie noemt dit in vredesnaam nog zo, red. – en natuurlijk Gronings Ontzet a.k.a. Bommen Berend a.k.a. 28 augustus.

Je geeft het de bestuursleden te doen. Een volksfeest organiseren in coronatijd. Dat kan natuurlijk niet en ze hebben er het beste van gemaakt. Misschien niet naar ieders smaak, maar je moet wat. Zo struinen er de hele middag dweilorkesten door de binnenstad. Alsof we een soort openluchtThialf zijn.

Veel niet

Verder kun je wandelen met een app langs historische plekken en is er in het Forum een bescheiden Bommen Berend Festival met songwriters, bands en dichters. Er zijn natuurlijk een aantal onvermijdelijke online activiteiten, zoals een pubquiz en bingo en het NNO geeft ’s avonds een concert in De Oosterpoort.

Er is ook veel niet. Omdat je als kroeg geen vermaak mag organiseren missen overal de kleine podia en live muziek. Pending een eventuele versoepeling van maatregelen moeten de kroegen zelfs klokslag middernacht dicht. En het groots briljant vuurwerk kan in de opslag blijven.

Samen vieren

De kermis, wat toch alleen Gezina uit Muntendam nog aanspreekt, gaat niet door en ook de traditionele paardenkeuring moeten we ‘missen’. Heel eerlijk, de coronamaatregelen waren misschien wel het laatste zetje voor een volksfeest dat al heel lang geen volksfeest meer is.

Het programma van Bommen Berend is al jaren oubollig en stoffig. Net als de leden van de vereeniging met twee e’s. 28 augustus zou een festival door de hele stad moeten zijn. Denk aan Eurosonic meets Koningsdag meets bekerfinale FC Groningen. Eén dag in het jaar vieren we, samen met het Ommeland, 28 augustus.

Het bestuur van Volksvermaken Groningen – een prachtige afspiegeling van de Groningse maatschappij

Inspraak horeca

Vieren dat we ons 349 jaar geleden niet gewonnen gaven. 28 augustus bruiste ooit. Stadjers, studenten, Ommelanders samen. Hoe kan het toch dat de jongste stad van Nederland het niet meer voor elkaar krijgt het tofste feest van datzelfde land te organiseren?

Contacten die we met de vereeniging met twee e’s hadden, voor de coronapandemie, geven weinig hoop. Een blik op de plannen van 2022 verraadt nog niet zo veel. Het zou in ieder geval enorm helpen wanneer de kermis gewoon lekker in september komt en we op de Grote Markt weer écht kunnen samenkomen. Wanneer de horeca weer inspraak heeft. Wanneer het elitaire karakter van de vereeniging met twee e’s wat minder kak wordt.

Is het allemaal kommer en kwel? Echt niet. En we moeten onszelf misschien ook weer wat activeren er iets van te maken. Maar dan hebben we wel een vereeniging (met twee e’s) nodig die over haar eigen schaduw heen durft te stappen. Die inziet dat jongeren en studenten het hart van deze stad zijn.

“Het is Volksvermaken er alles aan gelegen het lustrum van volgend jaar uitgebreid en met veel nieuwe activiteiten te herdenken en te vieren,” laat de vereeniging met twee e’s weten. Wij zijn reuze benieuwd.

Psst, hier meer afleiding: