Gronings vluchtelingenkoor New Life vanavond te zien Holland’s got Talent

Vaak zijn vluchtelingen een aanwinst voor Nederland. De meiden en gasten van het Groningse vluchtelingenkoor New Life onderstrepen dat. Ze zingen kerstliedjes voor eenzame bejaarden en zijn vanavond te zien op Hollands got Talent.

New Life is oktober 2015 opgezet door een groep Syrische vluchtelingen die in Groningen terecht zijn gekomen. Ze kennen elkaar allemaal van de noodopvang in Stad. Inmiddels hebben ze gelukkig allemaal een eigen plekje. Maar zingen doen ze nog steeds met elkaar, vol overgave zelfs.
Waarom New Life

Ze zijn ooit begonnen met het koor om zo snel mogelijk te integreren. Want muziek kan de sleutel zijn om contact te krijgen met het gastland. Daarnaast is het koor een fijn wapen tegen de verveling. Want de dagen in de opvang vullen zich vooral met leegte en niks (mogen) doen en nog meer leegte.

Dat is verschrikkelijk voor jonge mensen die in de kracht van hun leven staan. Daarom zingen. Voor de afleiding, om wat te doen te hebben, om een brug te slaan met de autochtone bevolking en om verhalen te delen. Over de verwoestende oorlog, over de gevaarlijke vlucht en over het nieuwe leven in Nederland.
Holland’s got Talent

Dankzij al deze ingrediënten is New Life veel meer geworden dan zomaar een koor. En het is reden waarom de jongens en meiden jaren later nog steeds samen zingen. In die jaren hebben ze een heuse videoclip opgenomen, gezongen voor eenzame oudere Nederlanders en op de planken gestaan met Blaudzun.

En vanavond zijn ze dus te zien bij Holland’s got Talent op RTL4 om 20:00 uur. Ze mogen nog niks zeggen over hoe ze gepresteerd hebben, en of ze doorgaan. Dat zou een te grote spoiler worden, vinden ze bij RTL. Maar volgens Mohammad Abdel Raheem, een van de koorleden, is het een fantastische ervaring.
Boodschap van liefde en dankbaarheid

“In september vorig jaar werden we gebeld door de redactie van Holland’s got Talent”, vertelt de Syrische Stadjer in perfect Nederlands. “Ze hadden ons op social media gezien en waren onder de indruk. Ze vonden het echt uniek wat we doen en daarom mochten we meedoen aan de pre-auditie.”

Daar zijn de leden van het koor nogal verbaasd over, omdat ze zichzelf niet heel veel talent toedichten. “We zijn geen professionals en hebben ook geen ambities om van muziek ons werk te maken. Maar we willen wel heel graag onze boodschap verspreiden, daarom zijn we op de uitnodiging ingegaan.”
Winnen zonder te winnen

Die boodschap vertelt het verhaal van jonge Syriërs die voor de grootste horror zijn gevlucht en nu in Nederland een leven proberen op te bouwen. “Alle leden van het koor werken, studeren of doen aan vrijwilligerswerk. We zijn Nederland zo ongelooflijk dankbaar, dat willen we ook graag bij RTL 4 vertellen.”

De eerste opnames waren in oktober van vorig jaar. Wonderwel overleeft het koor de eerste auditie, waardoor de Groningers doorgaan naar de tv-auditie, die vanavond te zien is. “We hebben ons erg goed voorbereid, maar het was heel spannend. We hoeven niet te winnen, we willen ons laten zien en horen.”

De video’s zijn reportages over enkele leden van New Life

Yeeees!

We willen graag onze positieve bericht spreiden ❤️❤️

Kijk vanavond op RTL 4 om 20:00 uur.

#Hollandsgottalent
#Newlifechoir

Geplaatst door New Life Groningen Choir op Zaterdag 19 januari 2019

Psst, hier meer afleiding: