Groningse band strijdt tot het bittere einde voor nieuw album

De band Model Depose gaat al zeven jaar mee in het Groningse muziekcircuit. Ze zijn een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle hippe acts. Dat neemt niet weg dat, na hun eerste album Splitting Light, nu een tweede plaat in de maak is. Daar loopt nu nog twee dagen een crowdfunding voor.

De Groninger scene heeft weinig bands als Model Depose. De met elektronica doordrenkte rock behoort tot een niche. Vooral hier in het Noorden. De act overleeft het wel jaar in jaar uit. Sterker nog, ze groeit in sound, ambitie en ondernemersgeest.

Model Depose

Over ondernemersgeest gesproken, zo aan het einde van het jaar loopt de crowdfunding af voor de tweede plaat van de band. Het is de opvolger van het debuutalbum Splitting Light dat een jaar geleden uitkwam. Eerst in eigen beheer en vervolgens op het Duitse label darkTunes Music.

We bellen gitarist Jobbe Holtes op om te vragen hoe de zaken er voor staan met nog zo’n twee dagen te gaan. Hij is druk bezig in de Biotoop in Haren. “Wacht even hoor. Ik ben mijn huis aan het schoonmaken. Moet ook gebeuren.”

Voordekunst

Een paar tellen later is Jobbe er klaar voor. “Ja, het gaat eigenlijk hartstikke goed. We hebben negentig procent binnen van wat we willen en dat met nog twee dagen te gaan.” Hij valt even stil. “Maar het allerlekkerste is natuurlijk, wanneer je over die honderd procent gaat. Dat geeft een boost.” De gitarist twijfelt er niet aan of de band haar doel gaat halen.

“Natuurlijk halen we het. Drie jaar geleden met Splitting Light lukte het ook. Toen was het ook kielekiele op het einde.” Dit maal kunnen fans investeren via Voordekunst. Een crowdfundingplatform dat kunstprojecten steunt. “Dat is net iets makkelijker met betalingen”, zegt Jobbe. “Het kan gewoon met iDeal. ”

Van tuinfeestjes tot zanglessen

Het is gebruikelijk dat degene die geld vraagt ook iets terug doet voor de donateurs. Bij Model Depose is dat niet anders. Op de website van Voor de Kunst kun je zien wat je terugkrijgt voor je investering. Zo is vijftien euro goed genoeg voor een tuinfeestje bij Jobbe in de Biotoop.

“De bedoeling was dat het feestje aan het einde van de crowdfunding zou zijn om alle losse eindjes nog aan te vullen. Helaas hadden we wat uitloop en toen viel de tuinparty in het midden van onze inzameling”, lacht Jobbe. “Dat kun je dus niet meer krijgen. De rest allemaal wel.”

Akoestische covers

De insteek van het tuinfeestje is wel grappig. De band nodigt andere bands uit om akoestische covers van Model Depose te spelen. “Meadowlake, goede vrienden, speelden bijvoorbeeld een vette versie van ons nummer Rise and Fall. Het was vooral heel gezellig met elkaar bier drinken en kampvuur hangen.”

Naast het tuinfeestje kan de donateur ook een t-shirt, het nieuwe album op cd en zelfs zanglessen van zanger Roeland krijgen. Funfact: Roeland doet dat gewoon via Facetime of Skype. “We hebben er alles voor over”, lacht Jobbe.

Crowdfunding

Zo aan het einde van het jaar is het wel extra spannend of Model Depose de honderd procent gaat halen met de crowdfundingactie. Maar de zo op het laatste moment lijken zelfs onbekenden aan de band te willen doneren. Jobbe: “Met dit soort acties is het altijd afwachten.”

“Je begint eerst bij je vrienden, familie en vaste fans. Als dat klaar is, ga je een stapje verder je comfortzone uit. Dat is dan marketingtechnisch een uitdaging. Nu is het even spannend, maar zoals ik al zei, we moeten het halen.”

Help de band voor wat extra karmapunten en doneer hier.

Psst, hier meer afleiding: