Enie.nl – Groningse boys dromen van een duurzaam Nederland

Enie.nl is het bedrijf van de gebroeders Van der Meulen. De droom van de twee oud-studenten van de Hanzehogeschool is om van Nederland een duurzaam land te maken door zonne-energie. Dat lukt ze aardig. 

Groningse ondernemers op het NOS-journaal. Altijd tof om te zien. Vooral wanneer ze jong en gedreven zijn net als de 23-jarige Milan en zijn drie jaar oudere broer Patrick van der Meulen.

Al Gore

Zo’n tien jaar geleden zien de gebroeders Van der Meulen An Inconvenient Truth van Al Gore. Op dat moment valt het kwartje. “Als er één thema is dat de komende eeuw gaat spelen en waar wij ons mee bezig willen houden. Dan is dat klimaatverandering”, zeggen ze tegenover de NOS.

Ze zetten, samen met hun vader Richard, Enie.nl op. Het bedrijf richt zich om het slim gebruiken van zonne-energie. Na de startup-fase schrijven ze een brief aan hun held Al Gore. Patrick: “We hebben een plan gemaakt met tien punten die wij in Nederland willen veranderen.”

“Die hebben we naar Al Gore gestuurd als een soort lucky shot van: we kijken wel wat er gebeurt. Twee weken later kregen we vanuit de organisatie van Al Gore de uitnodiging om een opleiding in Miami te komen volgen.”

Enie.nl

Niet alleen ontmoeten Patrick en Milan hun idool Al Gore. Ze mogen zelfs een opleiding doen in Miami waar ze een week door the man himself worden gedrild over de gevolgen van klimaatverandering. Nu, tien jaar na het kijken van  An Inconvenient Truthzijn de boys regionale vertegenwoordigers in de Benlux van Al Gore’s The Climate Reality Project.

Enie.nl ontstaat in de Groningse incubator Cube050. Het idee is simpel: bewoners krijgen gratis zonnepanelen op hun dak. Ze betalen alleen voor opgewekte energie. En dat is een stuk goedkoper dan wat je voor reguliere stroom moet lappen.

In het videofragment van de NOS kijken de broers naar het dak van een huis waar zonnepanelen worden geplaatst. Tevreden knikkend zijn het er over eens: “Onze droom is dat over tien jaar de hele wijk vol ligt met zonnepanelen. Dat mensen zelf stroom opwekken en met elkaar delen, zodat er echt een transitie plaatsvindt van fossiele brandstof naar duurzame energie.”

Foto’s gebruikt van enie.nl

Ga het gesprek aan ( comments)