Groningse daklozen krijgen gratis knipbeurt voor de feestdagen

In december regelt Stichting Straatwijs gratis knipbeurten voor alle daklozen in Groningen. Echt een ontzettend mooi initiatief. Ze zoeken nog donateurs en kappers die willen helpen. 

In Stad hebben we een aantal daklozen die we direct herkennen. Het zijn soms ietwat markante figuren, we maken er een praatje mee en je mist ze als ze niet op hun vaste stek staan. Toch is dat slechts het topje van de ijsberg. Groningen heeft namelijk ruim 1000 dak- en thuislozen en deze vaak kwetsbare groep kan alle beetjes hulp wel gebruiken.

“Vaak zijn er in deze periode zat initiatieven voor kerstmaaltijden en dat soort dingen. Dus hun buik eten ze wel rond, hoor”, zegt Siebe Zwerver – goeie naam – van Straatwijs. “Maar tijdens de feestdagen wil iedereen er ook op z’n best uitzien”, gaat hij verder. “Dus een knipbeurt lijkt ons een uitstekend idee.” Amen.

Straatwijs

De stichting die dit gaat regelen, is Straatwijs. Een platform dat alle hulp op één plek aanbiedt. Ruim tachtig verschillende initiatieven en organisaties die zich inzetten voor daklozen op één site en app: de Straatwijzer. Superhandig dus. Plus, ze laten elke maand een wens in vervulling gaan: de Straatwens.

De ene keer regelen ze een jaar lang fruit voor daklozen op hun locatie Open Hof bij de Ebbingebrug, de andere keer een concertkaartje voor iemand die nog nooit naar een optreden is geweest. Heel uiteenlopend, maar stuk voor stuk mooie initiatieven.

Maar de wens voor december is wel heel bijzonder: gratis knipbeurten voor alle daklozen in Stad. “Dat doen we op 7 en 13 december bij onze locatie Open Hof”, legt Siebe uit.

Kappers gezocht!

“En we zoeken nog kappers.” Om bij jullie te komen knippen die dagen? “Jazeker. Maar ook kapsalons die bonnen kunnen doneren zodat mensen daar op een andere dag langs kunnen gaan voor een gratis knipbeurt. Dat zou fantastisch zijn.”

Ben je nou geen kapper? Geen probleem: via deze link kun je namelijk een (klein) bedrag doneren aan Stichting Straatwijs. Kunnen ze goed gebruiken!

Op het filmpje hieronder krijgt een Spaanse dakloze een make-over. Die gaat van harige hippie naar ware casanova. Of dit in Groningen ook zo extreem wordt, valt te betwijfelen, maar het is mooi om te zien hoeveel zo’n gebaar voor iemand kan betekenen.

Psst, hier meer afleiding: