Groningse FvD’er verhuist liever naar Noord-Korea als ‘Nederland niet met hand en tand verdedigd wordt’

Het is even zoeken op de chaotische tijdlijn van Daniël Osseweijer. Maar het staat er echt. Het fractielid voor Forum voor Democratie (FvD) in de Provinciale Staten in Groningen verhuist liever naar onder meer Noord-Korea, want daar ‘kennen ze meer vrijheden’. Je kan je schouders ophalen. Minzaam lachen en doorgaan. Negeren die hap. Maar daar is het eigenlijk te treurig voor.

Laten we beginnen we het eerste deel van de tweet. De volksvertegenwoordiger vraagt openlijk of er ‘eigenlijk nog wat medelanders zijn die Nederland ook met hand en tand willen verdedigen’. De vraag is natuurlijk waartegen? En hoe? Dat wordt uiteraard niet helemaal duidelijk. Ook niet uit de reacties.

‘Great reset’

Dan die goede ouwe encyclopedie maar eens openslaan. Iets met hand en tand verdedigen betekent: met alle mogelijke verweermiddelen. We kunnen elkaar wel voor de gek houden, maar dat klinkt al een stuk onheilspellender. Toch is het wel verklaarbaar. De volksvertegenwoordiger zit namelijk de hele dag boos te tweeten en vooral retweeten. Het gaat daarbij over anti-vax, een overheid die ons manipuleert en de zogenaamde ‘great reset’ die begonnen is. Alsof Trump in Groningen is geland op een bed van QAnon.

Ook het bewaken van grenzen, klimaatwaanzin, de overheidsslaven in Hilversum, Robert Jensen, het reweeten van mensen die ‘in opstand’ komen en transgenders belachelijk maken zijn populaire go-to’s. En passant klaagt Daniël erover dat wapenbezit in Nederland ‘ons is afgenomen’. Een confrontatie is dan ook ‘onvermijdelijk’. Wat die confrontatie is blijft ook onduidelijk.

Daniël Ossewijer (Foto: provincie Groningen)

De hele wereld is boos?

Er valt nog iets op aan de pakweg laatste 150 tweets. Het gaat op geen enkele manier over Groningen. En dat is niet zo vreemd. De lokale accounts en website van FvD verwijzen enkel door naar landelijke standpunten. Als Daniël al iets wil doen ‘voor’ Groningen sneeuwt het onder in de lawine aan antivaxtweets die hij de wereld in slingert. Een opstand van mensen in een Italiaanse havenstad die tegen het ‘coronapaspoort’ zijn krijgt dan weer wél ruim aandacht.

Bij het zien van de tijdlijn van deze volksvertegenwoordiger zou je bijna denken dat de hele wereld boos is. Dat er een groot gevoel van onrecht heerst. En wanneer je niet gevaccineerd bent omdat je daadwerkelijk denkt dat deze ‘experimentele gentherapie’ een groter gevaar voor je is dan het coronavirus is dat ergens ook wel te begrijpen. Wanneer je corona gewoon ontkent en ziet als een ‘gecreëerde perceptie’ en ‘niet bestaand probleem’ ben je ook op geen enkele manier bereid om je te laten vaccineren.

‘Fuck you’

Nee. Dat stadium zijn we al heel lang voorbij. Daniël en zijn Forum-vrinden zullen zich never nooit laten injecteren. En dat heeft één belangrijke reden: ‘Fuck you. I won’t do what you tell me’. Hij twittert het letterlijk. En daarmee hebben we de bottom line ook gelijk te pakken.

Tegelijkertijd komt de anti-beweging ergens vandaan. ‘Den Haag’ heeft er op verschillende dossiers een zooitje van gemaakt. De schadeafhandeling naar aanleiding van de aardbevingsproblematiek in onze regio en het toeslagenschandaal zijn daar twee duidelijke voorbeelden van. En dat mogen we ze kwalijk nemen. De onkunde en het absolute falen op grote thema’s werkt als katalysator voor én voedingsbodem van FvD.

Doe de groeten aan Kim Jong-un

Als mensen de hooivorken niet tevoorschijn halen, niet (genoeg) in opstand komen en weigeren om Nederland te verdedigen is Daniël Osseweijer weg. Naar Belize, waar zware criminaliteit (stukje erger nog dan in NL) hoogtij viert en alle reizigers bij aankomst op het vliegveld moeten aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd of een negatieve test overhandigen. En waar je als toerist alleen kunt verblijven in hotels, die in ‘veilige corridors’ staan en de coronamaatregelen strikt hanteren. Of hij gaat naar Vuurland, wat grotendeels onder Chili valt, een van de vele landen waar je overal in de openbare ruimte een mondmasker op moet.

Maar laten we hopen dat hij naar Noord-Korea vertrekt als de opstand uitblijft. Dat wordt overigens een pittige opgave, want vanwege corona mag daar geen buitenlander naartoe. Maar als Daniël daarin slaagt, zou het een zegen zijn. Twitter is namelijk verboden in de ‘Democratische Volksrepubliek Korea’. Behalve dan voor een paar hooggeplaatste militaire leiders uiteraard.

Psst, hier meer afleiding: