Groningse horeca gaat gebukt onder corona-uitbraak: veel personeel besmet of in quarantaine

Foto: ANP/Remko de Waal

Het is een logisch gevolg van de corona-uitbraak in Stad, maar ook onderschat: personeel dat massaal in quarantaine moet. De superspread van de afgelopen weken heeft momenteel grote gevolgen voor de Groningse horeca.

Hoe groot die gevolgen zijn? Niemand kan en durft het precies in te schatten. De grilligheid van het virus maakt dat de ene dag horeca wel open kan en de andere dag niet. Roosters staan onder druk. Zeker omdat de gemiddelde Groninger weer dolgraag wil eten en drinken buiten de deur.

Personeelstekort

“Het beeld wisselt momenteel per dag,” aldus Irene van der Velde, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Groningen. “Vergeet niet dat al vóór de coronacrisis er een personeelstekort was. Door de maatregelen is veel personeel ontslagen en hebben elders een baan gevonden. Zo zijn veel studenten bij de GGD aan het werk gegaan.”

Of de situatie in de Stadse horeca zorgwekkend is, is lastig in de schatten. “Ondernemers worden er wel mee geconfronteerd. Hele studentenhuizen zitten in quarantaine. Sommige zaken moeten deels dicht, anderen helemaal, en weer andere maken de keuze helemaal dicht te gaan.”

Ook op de vraag of het allemaal voorkomen had kunnen worden is volgens Irene geen eenduidig antwoord te geven. “Wij hebben gepleit voor heropening. Ook van de nachthoreca. Maar één ding is wel duidelijk. ‘Testen voor Toegang’ was er niet klaar voor dat eerste weekend. Frauderen was makkelijk. De systemen werd gehackt en dat ‘dansen met Janssen’ sloeg al helemaal nergens op.”

Onderschatting

Maar goed. Das war einmal. We hebben massaal het virus en de opkomst van de Deltavariant onderschat. De overheid, horeca zelf, maar ook het publiek. En het deksel op de neus komt wederom het hardst aan bij al die ondernemers die speelbal zijn in een vacuüm waarin ze als een jojo heen en weer geslingerd worden.

Op de wandelgangen gaat rond dat veel zaken in afwachting zijn van testuitslagen en dat meer tijdelijke sluitingen boven de markt hangen. Navraag bij diverse horecazaken in Stad leert dat richting ons de ondernemers het lastig vinden te praten over de huidige coronaperikelen.

Tikken

Irene heeft er begrip voor. “We zitten nog altijd in een zware periode. De horeca heeft nogal wat tikken gehad. En de teleurstelling is momenteel groot. Iedereen denkt het beter te weten. Horecaondernemers zijn naast gastheren en -vrouwen momenteel ook politieagent en dan is er nog de zorg voor het personeel.”

TOTT Groningen is op hun facebookpagina wél transparant: “Vanochtend hadden wij helaas één positieve corona-uitslag binnen ons team. Om jouw veiligheid en die van Team TOTT te waarborgen zijn wij een paar dagen gesloten om verdere besmetting uit te sluiten.” En dat terwijl de zaak echt nét nieuw open is in Stad.

Psst, hier meer afleiding: