Groningse marktkoopman moet 6500 euro dokken aan Enzo Knol

“Enzo Knol.” – “Enzo wie?” – “Enzo Knol, van Knolpower.” – “Knolpower?”,  zo verliep het gesprek met marktkoopman Durga Das uit Groningen toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij nepspullen van Enzo Knol, de bekende Youtube-ster uit Assen, verkocht.

Knol daagde marktkoopman Durga Das voor de rechter omdat hij afgelopen zomer shirts en petjes met het logo van Knol Power verkocht, het merchandise-bedrijf van ’s lands bekendste en meest succesvolle vlogger.  De marktkoopman was zich van geen kwaad bewust: “Als ik had geweten dat ik dat niet mocht verkopen, had ik dat niet gedaan.”

Marktkoopman wist het niet

Durga kwam veertig jaar geleden vanuit India naar Nederland om op de Grote Markt in Groningen wierook te verkopen. En t-shirts met Bob Marley erop en kleurige sjaals en stoere petjes. Knol kende hij alleen van de Groningse koek. Bij een groothandel in Amsterdam koopt hij per doos zijn handel in. Vaak gaat het om handel uit de opruiming. Dit keer om shirts en petjes met het KP-logo.

Ondanks dat de marktkoopman Knol niet kende, vindt de rechter dat hij de omzet die hij verdiende over de producten moet afdragen. Daarnaast moet Das de kosten van het geding inclusief de advocaatkosten van Knol betalen. Dat komt neer op 6500 euro, of 14.400 broodjes bapao van de Aldi. En de marktkoopman moet alle Knol-spullen die hij nog heeft afstaan aan de Assenaar.

Knol is er overigens niet op uit om de marktkoopman de nek om te draaien, zei zijn advocaat Bert-Jan van den Akker. Knol Power zal ook de groothandel waar Das zijn handel vandaan haalt aanpakken. Volgens Van den Akker in het belang van de fans. Die kopen zijn spullen, waar ze soms voor moeten sparen, en dan mogen ze verwachten kwaliteit te kopen. Nepspullen schaden het merk Knol volgens de raadsman.

Wet versus ethiek

Wettelijk klopt het dus, maar met 6500 euro pak je de marktkoopman wel heel hard. Riekt bijna naar de nek omdraaien. Bijna 7.000 euro is snel snel drie maandsalarissen voor een modale venter op de Groninger Markt. Terwijl Knol miljoenen binnen harkt. Volgens Quote in 2015 al richting de miljoen, dan heeft hij per drie dagen 8900 euro gepakt. Voor de marktkoopman een godsvermogen, voor Knol wisselgeld.

Zo liggen de verhouding en dat maakt dat het wat wrang proeft, ondanks dat het recht zegeviert. Des temeer omdat toeristische steden, stranden en marktpleinen vol liggen met namaakspul. De autoriteiten zouden er een dagtaak aan hebben omdat allemaal de kop in te drukken. Niet dat het daarmee is goed geluld, zeker niet, met iemands merk er vandoor gaan is terecht verboden, maar amai, wat een gelul voor de bühne van Enzo Knol en zijn advocaat. En daarom deze cartoon van huiscartoonist Wimpie Comics.

Cartoon Enzo Knol

Bron: Dagblad van het Noorden

Psst, hier meer afleiding: