Groningse ondernemer gaat viraal met positieve, doch kritiekvolle brief aan Rutte en De Jonge

Joel Timmerman, onder vrienden ook wel de Al Bundy van Groningen genoemd

Ruim 200.000 keer is de post van Joel Timmerman, een van de eigenaren van Schoenenzaken, bekeken op Linkedin. In het schrijven richt hij het woord rechtsreeks aan Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Veel kritiek op het coronabeleid van het kabinet is doorspekt met een zweem van negativiteit en persoonlijke aanvallen. Maar Joel kiest heel bewust voor een andere insteek. Zo begint hij met het uiten van zijn respect voor de inzet van de landsbestuurders deze periode. Daarna schrijft de ondernemer dat hij veel weerstand hoort. Om daar direct aan toe te voegen: “Niet tegen jullie, maar tegen de manier waarop we dit nu bijna een jaar aanvliegen.”

Ondernemer ziet veel stil leed

Ondanks de positieve toon is Joel wel erg kritisch op het beleid en smeekt hij de bewindslieden bijna om perspectief voor ondernemers. Dat is volgens de Groninger hard nodig: “Neem van mij aan dat er veel ‘stil’ leed is bij ondernemers en er een hoop spaargeld/pensioen verdampt en het bijna niet meer houdbaar is ondanks de steun. Soms moet je het roer omgooien en niet blijven vasthouden aan hetgeen wat de afgelopen periode de maatstaf was. We moeten echt anders gaan denken en handelen met elkaar. Zet hem op de komende dagen en maak het beste plan voor alle Nederlanders en dus ook voor ondernemers.”

“Meer verbinding nodig”

Waarschijnlijk is het de combinatie van waardering met kritiek, van respect voor de moeilijke positie van het kabinet en gerichte vragen over het gevoerde beleid die ervoor zorgen dat de post zo hard gaat. Daar heeft Joel bewust voor gekozen. “Je ziet veel zwart/wit en weinig verbinding op social media. Daar was ik klaar mee, we moeten het beste van beide pakken”, legt hij via Whatsapp uit. Hij hoopt vooral dat er op afspraak meer mogelijk wordt. “Bij ons bijvoorbeeld elk uur een klant conform de maatregelen.”

Of dat er snel van gaat komen, is de vraag. Zeker is dat zijn oproep massaal gedeeld wordt door ondernemend Nederland. En het lijkt erop als zijn smeekbede nu al gehoord wordt. Joel: “Het OMT komt vandaag in de krant met een pleidooi om winkelen op afspraak mogelijk te maken. Ik heb het idee dat er nu al geluisterd wordt, haha.”

Hou wordt met Schoenenzaken?

Het pleidooi van Joel komt overigens niet voort uit een eigen noodsituatie. “Schoenenzaken is oké. Daar is ook alles mee gezegd. We zitten aan de goede kant van de medaille tot nu, maar smachten naar meer ruimte om te ondernemen.”

Psst, hier meer afleiding: