Groningse QAnon-lui, anarchisten en hippies hielden vannacht een groot illegaal feest

“Party in Zuid-Oost Friesland. Vijftig kilometer van stad Groningen. Neem je eigen drinken mee of doneer een eurootje voor de drankjes die er al zijn. Buiten roken. Parkeren aan de achterkant van het pand. Zet je telefoon uit en wikkel hem in aluminiumfolie of leg hem in de speciale loden box. Twee uur voor aanvang krijg je het adres”, dit bericht is een paar dagen geleden naar tientallen mensen verstuurd in geheime Telegramgroepen met namen als Drops Gasten, Drop Plek en Drop Info, verwijzend naar de befaamde drops van QAnon.

Voor het feest worden via Telegram binnen enkele dagen tegen de honderd mensen uitgenodigd uit het hele land, maar vooral heel veel Groningers. Dat is op zich niet heel gek, want de organisatie is ook in Groninger handen. Een van de roergangers is bijvoorbeeld Roger, geen onbekende in de Groningse housescene. Hij deelt in de aanloop van het feest meerdere berichten in de Telegramgroepen. Ook Kadischa is op Telegram volop bezig met de organisatie van het illegale feest. Ze heeft bijvoorbeeld de Telegramgroep Drops Gasten opgezet en houdt zo 77 gasten voor het feest op de hoogte, al gaat dat met de nodige voorzichtigheid.

Artikel gaat verder onder de foto

Loden box en folie om de telefoon

Zo benadrukt ze dat het echt belangrijk is dat ze ‘zo min mogelijk zichtbaar blijven’. Kadischa: “Telefoon liefst thuis laten…. of batterij er uit, bij sommige telefoons kan dat nog. Neem aluminiumfolie mee en wikkel hem daarin of gebruik het lood wat er is op locatie en laat t m in de auto op uit! Woensdag komt er een adres en vanaf daar is t ….telefoon echt uit! Zorgvuldigheid is noodzaak geworden…. en we kunnen dit.”

Anderen helpen mee met denken hoe onder de radar te blijven. Zo weet Judith van Beers het volgende: “Nee, folie doet alleen iets tegen straling, niet tegen lokaliseren. Lood werkt tegen de bluechip die jouw brein programmeert. Niet tegen lokaliseren. Uitzetten werkt bij smartphones niet tegen lokaliseren. Ook afluisteren lukt in de loodkoffer. Thuislaten is de enige oplossing. Dat voorkomt ook dat mensen toch vanuit verslaving hem ‘even’ aanzetten. En geeft ze een te gekke ervaring die helemaal bij deze tijd past.” En zo gaan de waarschuwingen over het uitschakelen of thuislaten van de telefoon door. Maar het gaat ook over de muziek, en wat gasten nog meer kunnen verwachten.

Artikel gaat verder onder de foto

Lekker dansen en knuffelen

Geen keiharde house in ieder geval, meer “ecstatic dance mix, dub en ketpop”, vertelt Roger. In de andere Telegram-groep over hetzelfde feest wordt duidelijk gemaakt dat gasten ook muziekinstrumenten mogen meenemen. “Fijn als je je instrumenten meeneemt als je hebt…. djembe, trommel, Didge … Etc.” Met zoveel muziek kan er uiteraard ook gedanst worden, alsof corona niet bestaat. “Er is een chillplek, een terugtrekplek en een dansvloer waar met blote voeten gedanst kan worden.” Dan is er ook nog een kampvuur. Dolletjes! En het wordt duidelijk dat ze vaker dit soort feesten in coronatijd willen organiseren: “We gaan met ons allemaal ons uiterste best doen om off radar te blijven! Is echt heel belangrijk… ook om een vervolg te maken.”

Tot slot verduidelijkt de gastheer, de eigenaar van het huis waar het grote feest is, dat ze echt volledig lak hebben aan de pandemie. En een grote middelvinger opsteken naar zieken, nabestaanden, mensen die in de zorg werken, horeca en festivalorganisaties die zich wel conformeren aan de maatregelen. “Bericht van onze gastheer Richard: Lieve mensen ik prijs me erg gelukkig dat ik op zo’n afgelegen mooie plek woon en dat ik die kan openstellen om een bijdrage te kunnen leveren om te beleven dat we mensen zijn die gewoon willen leven, dansen, bij elkaar kunnen zijn, knuffelen, alles doen wat het leven glans kan geven. Iedereen is van harte welkom om er een mooi feest van te gaan maken. Ik verheug me erop om allemaal nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe verbindingen aan te gaan. Het gaat een super feest worden.”

Artikel gaat verder onder de foto

Gewaar

En dat is gelukt, getuige de eerste reacties die binnendruppelen na het feest. “Het was zo lekker. Ik gloei helemaal na.” En: “Topavond, voor herhaling vatbaar.” Kadische pent: “Zo fijn, wat een superplek. Dankbaar. We did it together, trots op ons.” Ook Arnold heeft zich vermaakt: “Het was in vier woorden SUPER!” En tot slot deelt Ron zijn ervaring: “Gewaar van de mooie ruime plek, gewaar van de dansende mensen, gewaar van de gepassioneerde DJ’s, gewaar van een rijke podluck, gewaar van de heerlijke oliebollen, gewaar van de lieve hond.”

Het van de radar blijven is overigens gelukt. De politiewoordvoerder zegt niks te weten van dit feest. En in de reacties wordt duidelijk dat de politie niet is langsgekomen om een einde te maken aan de illegale party. Voor de volledigheid zijn de organisatoren benaderd voor een reactie. Van hen reageert alleen Roger. Hij vertelt op de hoogte te zijn geweest van de plannen. Op de vraag waarom ze midden in de pandemie dit organiseren, zegt hij: “Omdat het het beste is voor je immuunsysteem. En omdat een IFR van 0,05 mij niet afgeschrikt. Weet je best.”

Psst, hier meer afleiding: