Groot hotel incoming: 135 kamers voor de middenklasse in hartje Stad. Eten en drinken moet buiten de deur

De hoek van de Oosterstraat en het Gedempte Kattendiep is grotendeels een groot gebouw onder de noemer Oosterboog. Dat begint bij Digibytes en eindigt om de hoek bij Happy Italy. Ooit was het een groot bedrijfsverzamelgebouw, daarna moest dat de China Town Groningen worden. Maar dat is nooit echt van de grond gekomen. Investeerder Arend Jan Vegter wil er nu een enorm hotel van maken.

Dat hotel moet, volgens de aangevraagde omgevingsvergunning, 135 kamers tellen. Dat is een behoorlijk aantal. Ter vergelijking: het nieuwe Market Hotel aan de Grote Markt heeft 123 kamers. Het City Hotel, ook aan het Kattendiep, heeft 93 kamers. Iets verderop aan het Zuiderdiep zit het Martinihotel met 116 kamers. In Groningen is alleen het Mercure Hotel bij Martiniplaza met 157 kamers groter. Kortom: het nieuwe hotel wordt met afstand de grootste in de binnenstad en het een na grootste hotel van heel Stad.

“We gaan voor kwaliteit, daarom hebben we De Zwarte Hond ingeschakeld”

Investeerder en creatief brein achter de plannen is Arend Jan Vegter, geen onbekende in de Groninger vastgoedwereld, zo is hij ook eigenaar van Utopia in Selwerd. “Samen met architectenbureau De Zwarte Hond hebben we een masterplan ingediend”, vertelt Marcel van der Lyke, namens Groningse Panden beheerder van het vastgoed van Arend Jan.

Onderdeel van dat masterplan is een optopping aan de zijde van de Oosterstraat en Kleine Peperstraat. Om te voorkomen dat die uitbouw een verminking wordt, is heel bewust voor het hoog aangeschreven De Zwarte Hond gekozen. Marcel: “Het nieuwe hotel moet een kwaliteitsimpuls worden voor de hele hoek. De optopping wordt een glazen verdieping die bijna wegvalt als je vanaf de straat ernaar kijkt. Maar vanachter het glas heb je wel een te gek uitzicht op de Oosterstraat, Peperstraat, Martinitoren en het Forum.”

De Oosterboog – Google Maps en Paint

Gasten moeten eten en borrelen in de stad

Dat de omgeving mee moet profiteren blijkt niet alleen uit de aanstelling van De Zwarte Hond maar ook in de beoogde hotelvoering. Er komt namelijk geen restaurant of café in het hotel. “Er komt alleen een eetgedeelte voor het ontbijt. Het de bedoeling dat de hotelgasten de stad induiken om bijvoorbeeld een hapje te eten bij een van de vele restaurantjes op het Zuiderdiep, Kattendiep of in de Oosterstraat. En er zijn ook genoeg gezellige kroegen in de binnenstad om biertje te drinken.”

De hoofdingang van het nieuwe hotel komt aan het Gedempte Kattendiep, bij de entree van all you can eat-toko Digibytes. Dat restaurant hoeft overigens, net als de bowlingbaan en Happy Italy, dat om de hoek dat in hetzelfde aaneengesloten gebouw zit, niet te vrezen voor het voortbestaan. Marcel: “Het hotel wordt eromheen gebouwd. We gebruiken alleen de leeggekomen kantooretages en het kantoorgedeelte aan het Gedempte Kattendiep dat al tien jaar leegstaat.”

Opening eind 2022 of begin 2023

Het nieuwe hotel heeft nog geen naam. Wel is bekend dat de doelgroep breed is. “Het is voor de middenklasse, dus niet high end, maar ook geen hostel. We mikken op stelletjes en vrienden die een citytrip doen, maar ook op gezinnen. Het moet een mooie mix worden. Ik heb zelf kinderen en als wij een stedenreisje doen, zijn we eigenlijk altijd aangewezen op een bungalowpark omdat hotelkamers vaak te klein zijn. Daar brengt dit hotel verandering in.”

Die verandering moet ergens eind 2022 of begin 2023 worden ingezet. Maar de opening hangt nog van veel factoren af, legt Marcel uit. “De gemeente reageerde in eerste instantie positief op het idee. We zetten nu de puntjes op de i en hebben de officiële vergunningsaanvraag ingediend. Als dat is afgerond kunnen we beginnen met verbouwen en een uitbater vinden, want die hebben we ook nog niet.”

Psst, hier meer afleiding: